Надеждите за добро представяне на Григор Димитров на Уимбълдън угаснаха още с първия му мач. Българинът не успя да преодолее коварния съперник на старта Стан Вавринка и след тричасова битка напуска надпреварата. 

Нашата звезда падна с 1:3 сета (1:6, 6:7, 6:7, 4:6) и може да се сърди само на себе си за пропилените възможности в този мач. Той изпусна да поведе с 2:1 сета, след като водеше с 5:2 и пробив, но пропиля тази възможност, която се оказа и от ключовите в мача. 

Иначе в първия сет на корта имаше само един тенисист. Григор летеше по тревата в Лондон, всичко му се получаваше, а Вавринка изглеждаше бледа сянка на себе си. Първата ни ракета поведе с два пробива и нямаше какво да го спре по пътя към победата в първата част. 

Той даде на швейцареца само един гейм, колкото да запише някакъв актив и това беше всичко. След 6:1 в полза на Гришо, очакванията бяха за бърза победа и лесен мач. Но това няма как да се случи срещу трикратен носител на трофеи от Големия шлем. 

Това си пролича още във втория сет. След равностойно начало, швейцарецът направи първия си пробив в петия гейм, което беше сигнална лампа за българина. И той си взе поука, връщайки пробива още в следващия гейм. 

На Димитров му се наложи да спасява два сетбола, за да вкара сета в тайбрек. Той го стори и се стигна до дългия гейм, в който започна добре и поведе с 2:0. Стигна се до 3:3, след което Гришо не записа никакъв актив при смяната на полетата и след 7:3 Вавринка изравни резултата в сетовете. 

В третия сет българинът започна изключително концентрирано и изглеждаше, че сякаш кошмарът от предния сет е останал зад гърба му. Той проби още първото подаване на Вавринка, затвърди го и дръпа с 3:0. 

Всичко вървеше по мед и масло за Димитров, който можеше да реализира и втори пробив, но пропиля шансовете си. В крайна сметка той сервираше за сета при 5:3. Точно тогава обаче направи може би най-слабия си сервис-гейм в най-лошия момент. Вавринка се възползва, върна пробива и в крайна сметка след по още един разменен гейм, пак се стигна до тайбрек. 

В него пак швейцарецът имаше лек превес и пак взе по-важните точки. При 4:3 в негова полза българският му съперник профука двата си сервиса и макар да отрази единия от трите сетбола, трябваше пак да преклони глава. Болезненото беше, че това се случи в един на практика спечелен от него сет. 

Така се стигна до четвъртия сет. И в него Димитров имаше по-чистите възможности да стигне до ранен пробив, но ги пропиля във второто и третото подаване на Вавринка. Той спаси три брейкбола и битката вървеше гейм за гейм и сякаш пак се очертаваше тайбрек. 

Докато Григор не се пропука отново в най-важния момент. При 4:5 и на свое подаване той сервира ужасно, първият му сервис го нямаше никакъв и това доведе до два мачбола за съперника. Българинът отрази първия, но при втория заби топката в мрежата и си тръгна рано-рано от Уимбълдън. 

Все пак не трябва да се подценява и съперникът в него. Вавринка изгуби ранкинга си и беше непоставен в Лондон заради проблемите си с контузия, от която едва в последните месеци започна да се отърсва напълно и да трупа игрови ритъм. 

Това определено беше най-късата клечка за българина при жребия за основната схема, но той може да се сърди само на себе си за пропилените възможности и за изпуснатия шанс за нова победа над именития си съперник. 

Ето и развръзката на самия двубой, който следихме за вас гейм по гейм:

Четвърти сет

4:6 Пробив, гейм, сет и мач в полза на Вавринка! Българинът изигра най-разконцентрирания си сервис-гейм в най-неподходящия момент. Грешките от сервис валяха и в крайна сметка на българина му се наложи да спасява два мачбол. Той спаси единия от тях, но при втория заби топката в мрежата и си тръгва скоропостижно от Уимбълдън. 

4:5 Много бърз гейм в полза на Вавринка, той не даде нито точка на българина. Сега на Димитров ще му се наложи да сервира за оставането си не просто в сета, но и в мача изобщо. 

4:4 Пак с напрежение, но без да дава възмжности за пробив на съперника и Григор отново изравнява резултата. Мачът е изключително равностоен и никой не може да се каже, че има предимство в този сет. 

3:4 Най-после лесен гейм в полза на Вавринка на негово подаване. Той пласира хубави сервиси, като в крайна сметка даде само точка на българския си опонент и пак повежда в резултата, макар и без пробиви в този сет. 

3:3 Григор си взима подаването, макар да подари две лесни точки на Вавринка, забивайки топката в мрежата. Но важното е, че успя да затвори подаването си, без да дава възможност за пробив на съперника. 

2:3 Българинът продължава да не се възползва от подаръците на Вавринка. След слабо представяне в началото на гейма, швейцарецът пак подари възможност за пробив на Димитров, но той я пропиля, а после не можа и да се възползва от играта на втори сервис на съперника и в крайна сметка пак Стан поведе. 

2:2 Димитров се съвзе след разочарованието в миналия гейм. Той започна с изоставане от 15:30, но в крайна сметка успя да обърне развръзката изцяло в своя полза и изравни резултата в геймовете. 

1:2 Григор пропиля невероятен шанс. Той имаше две възможности за пробив, но Вавринка ги отрази. В крайна сметка швейцарецът си взе подаването и двубоят продължава без пробиви, а Димитров само може да съжалява за това. 

1:1 Григор си взе подаването без особени проблеми, макар да даде две точки на съперника. Засега обаче всичко върви без пробиви. 

0:1 Вавринка взима първия гейм в мача, без да оставя особени шансове на Димитров. Българинът записа само точка в това подаване на швейцареца. 

Трети сет 6:7(5)

6:7(5) Сет за Вавринка! За съжаление сценарият от втория сет се повтаря, Григор изпусна шансовете си и в крайна сметка вече изостава с 1:2 сета. Той първи направи минипробив за 2:0, който бе бързо върнат. Последва нов за 4:3, но пък след него българинът пропиля и двата си сервиса с грешки от форхенд. При 6:4 швейцарецът имаше два сетбола. Първият, на негов сервис, бе отразен с хубав ретур. При втория обаче Григор излезе към мрежата, а Вавринка го изненада с великолепен бекхенд уинър по правата.

 

6:6 Григор стигна до два сетбола при 15:40. Последваха два сервиса на линията от Вавринка, който след това успя да спечели и следващите две разигравания.

6:5 Григор направи това, което пропусна да направи преди малко. Великолепен гейм, спечелен на 0.

5:5 Хубави начални удари на Вавринка, ретурът не се получава и резултатът е изравнен.

5:4 Пробив! Най-слабият гейм в сета за Григор, който направи един куп грешки и без много усилия Вавринка връща пробива.

5:3 Много бърз гейм за Вавринка, Григор ще трябва сам да си заслужи успеха в сета.

5:2 Няколко хубави комбинации и комфортен гейм за българина. Вавринка ще сервира за оставане в сета.

4:2 Авансът на Григор остава един пробив, след като пропусна два шанса за втори такъв. До тях той достигна след активна игра на ретур и хубаво използване на слайс бекхенд.

4:1 Скоростен гейм на 0.

3:1 Качествен гейм с хубав разигравания, в който Григор стигна до равенство, но Вавринка все пак стига до първия си гейм в сета.

3:0 Пробивът е затвърден след отразени два брейкбола при 15:40. Разнообразният сервис на Димитров му помогна в тази ситуация.

2:0 Пробив за Димитров! Отново търпеливата игра бе ключова. При 30:40 Вавринка удари бекхенда си с рамката и така брейкът се получи.

1:0 Григор забравя лошия край на втория сет и започва третия с гейм на 0.

Втори сет 6:7(3)

6:7(3) Сет за Вавринка! Тайбрек, в който Григор бе доста колеблив и закономерно съперникът му стигна до успеха в него.

Той започна чудесно за българина - с минипробив след прекрасна къса топка. След него обаче последва нова двойна грешка. Минипробивите продължиха до 2:2, а смяната на полетата дойде при 3:3.

Оттам насетне обаче Григор не спечели нито точка. При 3:4 сбърка в опита си да избяга от бекхенда. След това с хубави първи сервиси стигна до 6:3, а още първият сетбол в тайбрека бе реализиран след пресилен форхенд в аут на Димитров.

6:6 Григор отрази два сетбола, за да стигне до тайбрек! След две двойни грешки и форхенд уинър на Вавринка се стигна до 15:40. Димитров обаче действа отлично в този критичен момент и вкара прекрасни форхенди, с които изравни. Още две добре проведени точки и гейм.

5:6 Скоростен гейм на 0 за Вавринка и за втори път Григор сервира за оставане в сета.

5:5 Бързи два гейма за сервиращите.

4:4 Гейм, в който почти нямаше разиграване. Сервисът свърши чудесна работа и резултатът е изравнен.

3:4 Пробивът е върнат! Много търпеливо проведен гейм от Григор. В него той поведе с 30:0, след това отрази два геймбола, а след блестящ бекхенд уинър в ъгъла си осигури брейкбол, след който сложи край на гейма.

2:4 Пробив! Първи за Вавринка след първия колеблив гейм на Григор. Двойна грешка за 0:30 и прекрасна смяна на посоката от швейцареца доведе до 0:40. При втория брейкбол Димитров се пропука със слайс в мрежата.

2:3 Още два лесни гейма за сервиращите.

1:2 Сервисите и на двамата вървят в момента и бързо се стига до първа почивка при 2:1 за швейцареца.

0:1 Вавринка този път печели първия си сервис гейм в сета на 15.

Първи сет 6:1

6:1 Сет за Димитров! Закономерно българинът слага край на първия сет след само 24 минути игра.

5:1 Гейм на 0 за Вавринка, който успява да се разпише в резултата.

5:0 Интелигентна игра на Григор и гейм на 30. Вавринка ще опита да се запише в резултата преди края на първия сет.

4:0 Пробив за Димитров! Великолепното представяне на българина продължава. След две грешки на съперника и бекхенд уинър по правата се стигна до три брейкбола. Два бяха отразени, но при третия отново бекхендът по правата се оказа печеливш.

3:0 Пробивът е затвърден. Геймът започна с 40:0, Вавринка върна две точки, но след това Димитров издържа при дълго разиграване, в което ключов бе бекхенд по късия диагонал.

2:0 Пробив! Много интересен гейм, в който Вавринка поведе с 40:0, но оттам насетне последваха пет последователни точки за българина и първи пробив в двубоя.

1:0 Григор открива мача с бързо спечелен сервис гейм на 15.

До този момент двамата имат 6 мача помежду си като Григор е спечелил 4 от тях, включително и единственият им двубой на трева - в "Куинс Клъб" през 2014, завършил 6:2, 6:4. Димитров и Вавринка са добри приятели и на няколко пъти са играли заедно и на двойки.