Григор Димитров приключи участието си на „Ролан Гарос“. Българинът отстъпи с 0:3 сета ( 6:7 (5), 6:7 (4), 6:7 (8) на Стан Вавринка в драматичен мач, който започна вечерта в петък и се доигра в неделя следобед.

Срещата бе оспорвана, като и трите сега бяха решени след тайбрек. Димитров показа стабилна игра, но все пак не успя да се пребори с швейцареца. Така хасковлията отново не можа да премине третия кръг на Откритото първенство на Франция.

Двубоят между Григор и Вавринка закъсня в петък, заради забавяне в мачовете, които по програма трябваше да се играят преди двубоя на първата ракета на България. Така след падането на нощта при резултат 2:0 сета в полза Вавринка, битката бе временно спряна и доиграването ѝ остана за събота.  

Родният играч имаше причини да съжалява за позицията, в която ще стартира съботния ден в Париж. В първия сет той успя да навакса ранен пробив в полза на съперника и при 5:4 получи шанс за пробив с цената на сетбол. Григор не успя да се възползва, а впоследствие загуби сета. Втората част премина без нито един пробив и логично отново се стигна в тайбрек, където резултатът може би не разкрива в пълна степен цялостното превъзходство на Вавринка. В третия сет Димитров демонстрира сериозна съпротива, но в деветия гейм загуби подаването си. Въпреки това, хасковлията реагира светкавично и върна пробива още в следващия гейм, като в крайна сметка и третата част бе решена с тайбрек. 

При Димитров явно влияние оказаха по-тежките мачове до момента. Той победи Янко Типсаревич и Марин Чилич (всеки в 5-сетови двубои), за да си уреди мач срещу своя стар познайник. Вавринка, от своя страна, изглеждаше малко по-свеж след четирисетов успех над Йозеф Ковалик (Словакия) в първи кръг и чиста победа над чилиеца Кристиан Гарин във втори.

БГНЕС
15 снимки

Най-интересното на мача гейм по гейм и сет по сет:

Трети сет 6:7 (8)

6:6 Вавринка взе бърз гейм на нула. Последва трети тайбрек в мача между двамата тенисисти. Той бе изключително оспорван, като Гришо започна силно, направи два пробива, но в последствие на три пъти загуби подаването си и така напусна турнира. 

6:5 Димитров получи психологическо превъзходство и взе бърз гейм на нула. 

5:5 ПРОБИВ! Гришо не се бави и при следващия гейм, когато Вавринка сервира за победата, върна пробива. Швейцарецът допусна разколебаване в играта си, а пред Григор се разкриха два шанса за пробив, като при втората успя.

4:5 ПРОБИВ! Григор Димитров загуби подаването си в деветия гейм. Швейцарецът успя при шестата си възможност за пробив в сета. Така швейцарецът за първи път излезе напред в резултата в третия сет.

4:3 Григор Димитров демонстрира добра игра и постоянно, като видимо затруднява швейцарския си опонент. Пред него се разкриха две възможности за пробив, но българинът хладнокръвно ги отрази. 

2:1 Григор Димитров спаси две точки за пробив, след което успя да поведе отново в резултата. 

1:1 Вавринка бързо изравни резултата. 

1:0 Гришо спечели подаването си в първия гейм на третия сет. 

Втори сет - 6:7 (4)

4:7 в тайбрека и още един сет за Вавринка - Ветеранът влезе по-добре и реализира минибрейк за 2:0 още при първия сервис на Григор, който не бе в състояние да контролира своя форхенд. Швейцарецът спечели своите две подавания (второт с 12-ия си ас) и авансът му стигна 4:1. С цената на много тичане зад основната линия и изненадващ форхенд по диагонала Димитров минимизира загубите, затова смяната на полетата дойде при 4:2 за Вавринка. Грешка на Григор от основната линия донесе още един минипробив за швейцареца, което го постави в позиция да сервира два пъти при 5:2. Непредизвикана неточност от форхенд намали пасива на българина до 3:5, но поредният ас опря Димитров до стената. Хасковлията спаси първия мачбол, ала капитулира при втория и загуби с 4:7.

6:6 - Не е като Вавринка да не направи опит да се "закачи" в гейма. Вторите сервиси на българина систематично биват наказвани за назидание, но в останалите точки хасковлията игра разумно и обезсърчаващо. Време за втори тайбрек.

6:5 - Неочакван срив при Вавринка под формата на две поредни двойни грешки (първи за него в мача) даде надежди на Димитров. 15:30 обаче беше всичко, до което той стигна. Мрежата този път беше на страната на швейцареца, като контакт на топката с филето скъси един негов бекхенд по диагонала. Григор наглед стигна до топката навреме при мрежата, ала неговият бекхенд по правата се оказа една идея по-дълъг от нужното. Бърза точка след начален удар окончателно измъкна Вавринка от трудностите.

5:5 - Късметът беше на страната на Григор. Геймът започна обещаващо с две бързи точки, които се оказаха последвани от двойна грешка. Григор дръпна с 40:15, а Вавринка наказа последвалия втори сервис с дълбок форхенд ретур, довел до грешка на българина. После двамата влязоха в разиграване, при което Вавринка постепенно намираше пътя към надмощието, ала един негов форхенд закачи филето на мрежата и излезе отвъд основната линия.

4:5 - Още един епизод от мача, който да подхрани увереността на Вавринка. Григор за пореден път успя да го притисне в известна степен с 15:30, когато се случи познатото превключване в играта на съперника. 11-и ас, гарниран с поредица силни и дълбоки удари от основната линия, приближи Вавринка на гейм от спечелването на сета.

4:4 - Вавринка започна полека-лека да доминира и в продължителните разигравания от основната линия, затова пък Григор подбра перфектния миг за първия си ас в срещата. При 40:30 в своя полза българинът затвори един потенциално рисков гейм.

3:4 - Обезкуражаваща класа от страна на швейцареца. Само в този гейм той реализира два убийствени аса (вече 9:0). Григор нямаше никакъв отговор.

3:3 - Безоблачен сервис гейм за Григор, който можеше да завърши и на нула, ако Вавринка не беше решил да пласира още един уинър. Към момента швейцарецът има ярко превъзходство във втория сет - 10 срещу само 2 печеливши удара за Григор.

2:3 - И пак 30:30, и пак гейм за Вавринка. Григор изненада неприятно опонента си с бекхенд ретур по правата, а това сякаш беше сигнал за швейцареца да вдигне нивото. Ас и бомабастичен форхенд по диагонала пресякоха надеждите за българина.

2:2 - Солиден гейм за Григор, в който началният удар беше на негова страна. Българинът съумя да спечели две точки с третия удар в разиграването, което не му се случва много често дотук.

1:2 - Гришо успя да докара ситуацията до 30:30, когато сервисът на Вавринка отново заработи на високи обороти. Швейцарецът наниза своя 5-и ас дотук, докато Григор все още няма нито един на сметката си.

1:1 - Григор имаше да преодолява минисрив в гейма. Колебливи удари от основната линия и липсващ сервис изправиха Вавринка пред двоен шанс да пробие - 15:40. Първата точка за пробив беше отразена с комбинация сервис-форхенд по правата. И при втората Димитров се справи, въпреки опита на съперника да го вкара в дълго разиграване. Това охлади ентусиазма на Вавринка и също така помогна на Григор да не стартира, както го стори в първия сет.

0:1 - Вавринка имаше известни затруднения, като в решителните мигове се облегна на силен сервис. В решителната точка при 40:30 той изтласка Димитров далеч от основната линия с дълбок форхенд по диагонала и ударът на българина не мина мрежата.

Първи сет - 6:7 (5)

5:7 в тайбрека и сет за Вавринка - Димитров първи стина до минипробив при 1:1, когато предугади форхенда по диагонала на своя съперник. Това му позволи да стреля мощно по правата и Вавринка нямаше отговор. Швейцарецът върна услугата, като спечели точка за 2:3 при начален удар за Гришо. Смяната на полетата дойде при 3:3. След нея ефективна къса топка доведе до още един минибрейк за Григор, който обаче веднага го предаде с лековата грешка при форхенд по диагонала. След това с една от най-впечатляващите размени на мощни удари от основната линия Димитров поведе с 5:4, излизайки на мрежата за рутинно воле. Ас на Вавринка и твърде силен бекхенд на Григор поставиха швейцареца в позиция да спечели мача. Григор не успя да пласира първи сервис, а това повлия на уверенността му. Всичко завърши с изпратена от него топка в мрежата.

6:6 - Вавринка демонстрира вдъхновение в играта си. Швейцарецът пусна няколко много трудни за връщане сервиси, а също така отбеляза и виртуозна от форхенд, при изпълнението на който се изтегли на 2 метра зад основната линия. Ще гледаме тайбрек.

6:5 - Димитров можеше далеч по-лесно да спечели подаването си. Геймът все пак приключи с една от красивите точки за деня, при която българинът методично стигна до момента за красив завършващ удар по диагонала.

5:5 - Григор изтърва сетбол! Геймът започна обещаващо с 0:30 заради неочаквана грешка на Вавринка от форхенд. Швейцарецът сервираше сносно, но Григор успя да го изненада с ретур, благодарение на който стигна до брейкбол, който можеше да значи и сет. Швейцарският му съперник отвърна с поредни отлични сервиси и се измъкна от тежката ситуация

5:4 - Сервисът на Григор определено работеше в този гейм, макар че Вавринка няколко класни ретура. Швейцарецът все пак позволи на Гришо твърде често да играе на форхенд и логично прекара доста време дълбоко зад основната линия. Геймът приключи след аут на Вавринка при бекхенд по правата.

4:4 - Българинът се постара да постави под стрес сервиращия Вавринка и до 30:30 се справяше със задачата. Накрая швейцарецът реагира добре на една къса топка от Григор и го размина с форхенд по диагонала.

4:3 - Най-дългият гейм дотук. Григор с лекота дръпна с 40:0, макар че третата му точка трябваше да бъде преиграна заради мощния страничен шум, който започна да се чува от съседен корт. Очевидно той се отрази, както на Вавринка, така и на Димитров, който позволи на съперника да натрупа увереност. Уинърите на Вавринка от форхенд на два пъти го приближиха до точка за реализиране на нов пробив. Григор отговори с изненадващи посоки и сила на сервиса, а накрая впечатляващо затвори гейма с лоб над привикания на мрежата съперник.

3:3 - Григор върна пробива! Първите пролуки в играта на Вавринка дойдоха от форхенд. Григор получи възможност да диктува точките и се стремеше да праща топката от форхенд страната на Вавринка, който нямаше как да избяга на бекхенд. От друга страна форхендите на Димитров бяха много дълбоки и попадаха около основната линия, което също изигра роля за грешките на съперника му.

2:3 - Първият убедителен сервис гейм за българина. Този път беше ред на Вавринка да бъде просто зрител. Силата в началния удар на Димитров като че ли се завърна.

1:3 - Вавринка загуби първата точка в гейма, но оттам нататък нямаше никакви затруднения. Швейцарецът показа разнообразен и мощен начален удар, който затрудни Димитров. Хасковлията трябва бързо да се адаптира към стила на съперника, ако иска да се задържи в първия сет.

1:2 - С много мъка и два отразени брейкбола Димитров най-сетне записва гейм на сметката си. На няколко пъти Вавринка опря нашия тенисист до стената, ала този път Григор можеше в известна степен да се осланя на сервиса си, макар все още да чака първия си ас в мача.

0:2 - Агресията на Вавринка е примесена с нужната доза прецизност. Доста комфортно трикратният шампион от Големия шлем затвърди пробива си.

0:1 - Пробив за Вавринка! Възможно най-лошото начало на мача. Първият сервис на практика отсъстваше, а в разиграванията от основната линия швейцарецът доминираше и задаваше темпото. Непредизвикана грешка от бекхенд позволи на Вавринка да реализира още първата си точка за пробив.


Поклон! Григор прогони и болката, и Чилич

Гришо преди Вавринка: Не гледам с кого играя, рамото боли

Димитров за Вавринка: Със Стан си знаем дори кътните зъби

източник: Gulliver/GettyImages