Най-добрият български тенисист при мъжете Григор Димитров триумфира във втори епичен мач по време на тазгодишното издание на "Ролан Гарос". 28-годишният хасковлия успя да надмогне и себе си, и своя класен опонент Марин Чилич, за да се премине в третия кръг от втория за годината турнир от Големия шлем. Отново битката се разрази в брутални 5 сета, които донесоха едва втората победа на Гришо над Чилич със запомнящо се представяне - 6:7 (3), 6:4, 4:6, 7:6 (2), 6:3.

Срещата определено ще се помни не само защото се игра на новоткрития преди дни корт "Симон Матио". Двамата тенисисти вложиха невероятни усилия и стигнаха до предела на възможностите си, а този път победител се оказа Димитров. Българинът заслужва само адмирации за начина, по който в края на продължилия почти 4 часа и половина мач успя да надделее въпреки засилващата се болка в дясното рамо.

В третия кръг опонент на българина ще бъде неговият стар познайник Станислас Вавринка. Швейцарецът елиминира Кристиан Гарин от Чили с чиста победа.

 

Развитието на мача гейм по гейм вижте тук:

Пети сет

6:3 – гейм, сет и мач за Григор! Отново по трудния начин, но хасковлията успя. Чилич определено показа, че е изчерпал ресурсите си след маратонския 8-и гейм. Въпреки все по-очевидните болки в рамото Димитров правеше необходимото и връщаше в топката в половината на съперника, който допусна фаталната грешка.

5:3 Със серия от мощни форхенди Чилич си осигури аванс от 0:30. Григор, макар и да се сервираше с познатата лекота, успя да изравни. Българинът много умело движеше съперника по корта, привикваше го на мрежата и така достигна до първи мачбол. Той беше отразен от съперника, който „отпусна ръката” и пращаше топката плътно до линиите. Чилич продължи с рисковите отигравания, които го отведоха до точка за пробив, неутрализирана чрез добър първи сервис от Григор. Последваха втори и трети шанс за пробив за хърватина, с които Димитров също се справи. Дойде ред на Гришо да стигне до втори мачбол, пред който Чилич не трепна, а след това хърватинът съумя да върне единия пробив.

5:2 Победата изглежда много близо! Нервите на Чилич определено започнаха да се разклащат, Григор направи втори пробив в сета и ще сервира за мача.

4:2 Много позитевен гейм за Григор, макар че Чилич се добра до 30:40. Последния сервис на Димитров беше добър и принуди хърватина да прави къс ретур по диагонала. Дори подхлъзването не попречи на българина да завърши по правата.

3:2 Идентичен сервис-гейм за Чилич, както за Гришо в предходния, като епичният дуел на "Симон Матио" продължава с пълна пара.

3:1 Григор остави Чилич на 15 в четвъртия гейм и продължи да води в играта.

2:1 Феноменално разиграване видя третия гейм в четвъртия сейт. Чилич привика българина на мрежата, но с магнетична къса топка по диагонала вкара в проблеми Чилич, след което на опразнения корт не се посвени да вземе точката. Все пак Чилич се "събра" психически след прекрасната точка на Гришо и с добри удари сломи съпротивата на българина, за да намали резултата. Все пак пробивът за Гришо продължава да е факт!

2:0 Григор сам се вкара в проблеми, след като трябваше да спасява на три пъти подаването си, за да не се стигне до мигновен рибрейк. За щастие на българина, то се случи затвърждаване на пробива му.

1:0 Пробив за Гришо! Българският тенисист стартира чудесно, открадвайки подаването на Марин Чилич, който с безобразен форхенд по диагонала сдаде сервиса си на Гришо.

Четвърти сет

7:6 за Гришо! - тайбрек: Григор Димитров стартира решителната част с добро разиграване и взимане на първата точка. По идентичен начин направи и хърватинът в първата си точка, но при второто подаване, той трябваше да играе на втори сервис, а Гришо с брилянтна къса точка принуди Чилич да сбърка - минипробив за българина. Последваха две сериозни сервирания от Гришо, който направи 4:1. С изключителен шанс Григор стигна до втори минипробив, а разиграването бе прието радушно от публиката на корта. Със страхотно присъствие на корта "Симон Матио" Григор Димитров прати мача в решителен пети сет!

6:6 Перфектен гейм за Марин Чилич, който прати сета в тайбрек.

6:5 С ас по правата Григор си гарантира поне тайбрек в четвъртия сет, след като взе подаването си срещу Чилич.

5:5 Хърватинът Чилич успя да изравни за сетен път резултата след серия от мощни сервиси в половината на българския тенисист.

5:4 С увереност и класа българският тенисист взе подаването си и отново излезе напред в резултата.

4:4 Григор Димитров имаше страхотна възможност да пробие подаването на Чилич, но в крайна сметка след пореден дълъг и изравнен гейм, то хърватският №11 в света направи 4:4.

4:3 Последване спечелване на сервис-гейма и за Григор Димитров.

3:3 Всичко в мача между двамата тенисисти продължи в познатото русло, като всеки взимаше комфортно сервис-гейма си, този път бе редът на Чилич.

3:2 След чудовищния гейм, то Григор запази самообладания и макар "на тръни" успя да вземе подаването си.

2:2 Гришо стигна до точка за пробив в четвъртия гейм, а Чилич сервира на второ свое подаване. В крайна сметка агресивността от нашия тенисист бе в повече и още при ретура топката спря в мрежата. Последва втори брейкбол за Гришо, който бе отразен, както и трети, но и него го сполетя същата съдба. Продължението на гейма бе чудовищно, като се стигна до седем равенства, но в крайна сметка маратонският гейм приключи в полза на Марин Чилич. Геймът продължи 13 минути.

2:1 Втори гейм за Григор Димитров в четвъртия сет, след като завоюва и третия гейм в частта.

1:1 Находчива игра на Марин Чилич също му донесе успех при неговото подаване.

1:0 Бърз гейм за Григор Димитров, който бе взет по възможно най-добрия начин след загубата на третия сет.

Трети сет

4:6 Сет! Марин Чилич бе всесилен при сервис-гейма си, с който затвори частта при 6:4 в своя полза. В този гейм Григор нямаше шанс да върне пробива на хърватина.

4:5 Григор Димитров успя да вземе подаването си, след като изигра солиден сервис-гейм, но остава една-едничка възможност за връщане на пробива в третия сет.

3:5 Всичко стартира прекрасно за Чилич при опита за затвърждаване на гейма, след като с класни разигавания той направи 40:0. Все пак се стигна до 40:30, но в края на гейма Чилич успя да затвърди пробива си.

3:4 Пробив! Досадна двойна грешка на Григор Димитров позволи на Чилич да стигне до брейкбол, а нашият тенисист сервираше на втори сервис. Чилич бе много мощен от основната линия, а сгрешен бекхенд от основната линия, пращайки топката в мрежата, то пробивът за хърватинът бе факт

3:3 Геймът стартира с двойна грешка от Чилич, а при последвалото разиграване Григор направи фамозен ретур, за да увеличи аванса си. Агресивността в играта на Чилич нарасна, което му донесе успех при спечелването на гейма в крайна сметка.

3:2 С малко повече трудности, но в крайна сметка и петия гейм отиде в сметката на българина при неговото подаване. В този етап от мача Чилич успя да играе мощно от основната линия с форхенди, които донякъде затрудниха българина, който все пак запази самообладания и взе гейма.

2:2 Марин Чилич сервира солидно, записвайки бърз гейм на нула, нещо което отдавна не се бе случвало в дуела между двамата.

2:1 Втората почивка в сета дойде след експресен гейм от Григор Димитров, който сервираше добре и затрудненията при ретура на Чилич продължиха.

1:1 Първият сервис гейм в частта за Марин Чилич премина през перипети, като българинът успяваше добре да контролира темпото на игра след ретура на сервиса от хърватския тенисист. Все пак в дълго разиграване при 15:30 той успя да доведе нещата до равенство, но с брилянтно излизане на мрежата Гришо стигна до точка за пробив. Все пак №11 в света запази самообладание и с уверена игра при важните разигравания стигна до равенството в сета.

1:0 Григор Димитров умело взе своето подаване в първия сервис гейм в третия сет, като остави само една точка на Марин Чилич

Втори сет - 6:4

6:4 Пробив! Гришо поведе с 40:15, пропусна два сетбола, но при третата си възможност българинът успя и спечели втория сет с 6:4!

5:4 Григор Димитров допусна двойна грешка в гейма, но го затвори по категоричен начин.

4:4 Пореден оспорван гейм, в който Марин Чилич отпази възможност за пробив от страна на българския тенисист.

4:3 Категоричен гейм, с който Гришо поведе.

3:3 Изключително оспорван гейм. Българският тенисист поведе с 40:15, но пропиля две точки за пробив и Марин Чилич изравни за 40:40, а след това макар и трудно успя да изравни.

3:2 Гейм на 0 за Григор Димитров.

2:2 Марин Чилич също нямаше особени проблеми при подаването си.

2:1 Стабилен гейм за първата ни ракета. Гришо поведе с 40:0 и спокойно затвори гейма, за да поведе отново.

1:1 Чилич изравни. Григор стигна до 30:40, но хърватският тенисист взе подаването си.

1:0 Григор Димитров поведе при свой сервис.

Втори сет

Първи сет - 6:7 /3/

Тайбрек: Григор допусна двойна грешка и минипробив, а Чилич поведе с 4:3 точки, а след това дръпна с 6:3. Вторият минипробив донесе сета за Марин Чилич след 7:3 точки в тайбрека.

6:6 Труден гейм, който Димитров спечели и прати първия сет в тайбрек.

5:6 Най-добрият ни тенисист имаше шанс за пробив, но не успя и хърватинът взе подаването си.

5:5 Много убедителен гейм за Григор, който даде само точка на Марин Чилич.

4:5 Пробив! Григор Димитров върна пробива! Чилич сервираше за сета и поведе с 40:30, като имаше сетбол, но в този момент сервисът му изневери. Най-добрият ни тенисист стигна до точка за пробив и този път се възползва.

3:5 Пробив! Веднага след като Гришо не успя да пробие опонента си, хърватинът поведе с 40:0 при сервис на българина и при първия си шанс за пробив го осъществи!

3:4 Григор Димитров поведе с 40:0, но пропусна три точки за пробив. Чилич успя да изравни и спечели сервис-гейма си.

3:3 Първата ни ракета отново изравни, печелейки подаването си.

2:3 Чилич пусна в употреба мощния си сервис и отново излиза с гейм напред.

2:2 Труден гейм за Григор. Хърватинът изравни за 40:40, но Димитров успя да спечели гейма.

1:2 Марин Чилич също печели своя сервис гейм без сериозни затруднения.

1:1 Обещаващо начало за Григор, който даде само точка на Чилич и изравни.

0:1 Първи гейм за хърватина, който макар и трудно взе подаването си.

Първи сет

Начало на мача

С много мъка и пот: Гришо би на старта на Ролан Гарос

Григор излиза срещу Чилич на чисто нов корт в сряда следобед

Чилич спомена амбициозна цел преди мача с Гришо

източник: Gulliver/GettyImages