За най-добрата ни ракета Григор Димитров US Open приключи във втория кръг. Той се отказа заради контузия в мача с Алексей Попирин при 6:7, 6:7, 0:4. Българинът получи травма в стъпалото във втория сет, но след като мачът бе прекъснат за повече от половин час, се очакваше да се възстанови. За съжаление това не се получи и при 0:4 в третия сет, Гришо се отказа срещу 73-ия в света. В началото на третия сет, изнервен от контузията и някои грешки, той счупи ракетата си, удряйки я в земята от яд.
 
ПЪРВИ СЕТ
 
Григор сервираше в първия сет и го спечели безпроблемно - 40-0. Попирин обаче също не сгреши при своя сервис и макар че Димитров го затрудни, изравни.Сбъркан форхенд принуди Григор да се справя със ситуация 30-30, но невърнат сервис по правата в полето за предимство и непредизвикана грешка на Попирин доведе до 2:1.
 
Макар и от трети опит, Григор стигна до пробив в следващия гейм. Първата възможност бе отразена от австралиеца с добър форхенд-уинър, вторият брейк-бол не бе използван заради грешка от бекхенд. Грешка на Попирин обаче все пак донесе пробива - 3:1. Следващият сервис-гейм на Димитров тръгна като по ноти до 40-0, но две поредни точки за Попирин поставиха българския тенисист под напрежение. Последва двойна грешка на Гришо, но следващите два начални удара бяха от най-висока класа - 4:1.
Попирин увеличи броя на непредизвиканите грешки в следващия гейм, но отрази точка за пробив и това му върна увереността. С два поредни отлични сервиса резултатът е намален - 4:2. Австралиецът върна пробива в следващия гейм, след като Григор пропусна на два пъти да затвори подаването си, а преди това отрази два брейк-бола.  Нов пресилен бекхенд осигури още един шанс за австралиеца и той се възползва с няколко поредни прекомерно рисковани форхенда - 4:3. Попорин набързо затвърди пробива си за 4:4, след като не беше затруднен от българския тенисист.
 
Димитров спечели подаването си, като решаващата точка дойде след чудесно излизане на мрежата - 5:4. Попирин се справи отлично със сервирането за оставане в сета и два пъти завърши с волета край мрежата - 5:5.
Григор отново поведе с 6:5 след три невърнати сервиса и форхенд-уинър в неговия актив. Подобна бе и картината на корта при подаването на Попирин и 6:6.
"Дългият" гейм бе загубен от Димитров, а с това и първия сет. Необяснимо пасивно поведение и грешки от форхенд доведоха до преднина за Попирин, а два отлични начални удара осигуриха на австралиеца победа в първия сет - 6:7. 
ВТОРИ СЕТ
 
Мечтано начало за Димитров във втория сет и българинът поведе с пробив - 1:0. След това обаче позволи на съперника си да върне пробива, въпреки че неутрализира две възможности на Попирин да затвори гейма. Грешка от форхенд обаче доведе до 1:1. Попирин спечели с лекота сервис-гейма си за 1:2, а веднага след това Григор поиска медицински таймаут заради болки в лявото ходило. Докато физиотерапевта му оказваше помощ, заваля дъжд и мачът бе спрян за неопределено време. След около половин час двамата се завърнаха на корта и подновиха срещата.
Паузата очевидно се е отразила добре на Григор, който с два аса и уверена игра не даде шанс на съперника, въпреки двойната грешка, която направи - 2:2.
 
Попирин обаче също спечели убедително подаването си за 2:3. Димитров не допусна изненада в следващия гейм, като показа умението си да излиза на мрежата - 3:3. Последва гейм на нула и австралиецът отново поведе - 3:4. Григор обаче показа отлична игра при своето подаване и изравни - 4:4. В следващия гейм добрите ретури на българина затрудниха австралиеца, но при 30-30 той вкара в действие отличен начален и поведе - 4:5. Последва спиране на играта, тъй като отново завяля дъжд, но този път по-слабо и двамата тенисисти останаха край корта. Гришо дори се включи да помага в подсушаването на линиите. След 10 минути играта бе подновена и Димитров бе много близо да направи пробив в следващия гейм, но не се възползва от шанса и Попирин взе подаването си за 5:6. Няколко успешни сервиса на българина в следващия гейм вкараха и втория сет в тайбрек - 6:6. В него отново Попирин показа по-здрави нерви, помогнаха му и непредизвикани грешки на Григор - и отново сетът е за 73-ия в света австралиец. 
 
ТРЕТИ СЕТ 
 
Още в първия гейм Григор даде воля на гнева си и счупи ракетата си, удряйки я в земята, а след това я подари на зрител на трибуните. Гневната му реакция дойде при 40-30, след като на свой сервис Григор скъса кордаж за трети път. Изпускането на нерви доведе и до пробив - 0:1. Въпреки подкрепата от трибуните и подвикванята "Хайде, Григор, по-добър си", Димитров бързо отстъпи в следващите два гейма и резултатът набъбна на 0:4. За това допринесе и болката в лявото стъпало, която очевидно му създаваше проблеми и българинът реши, че е по-добре да не рискува здравето си и да се откаже.