Най-добрият ни тенисист Григор Димитров стартира с трисетова победа на US Open. Българинът се наложи без особени проблеми с 3-0 сета (6-1, 7-6(3), 6-3) срещу представителя на домакините Сам Рифис, който заема 542 място в световната ранглиста. Двубоят в САЩ продължи точно 2 часа и седем минути.

Така Григор Димтров се класира за втория кръг на US Open, където ще срещне победителя от мача Алексей Попирин - Раду Албот.

Първата ни ракета не остави никакви шансове на 542-ия в света представител на домакините в откриващия сет, давайки му само един гейм. Във втората част Григор отново започна силно и проби в третия гейм, но допусна моментален рибрейк. Рифис стабилизира играта си, което доведе до тайбрек. Там Димитров направи мини-пробив за 3-1 точки и оттам до края на дългия гейм не изпита колебания и спечели след 7-3.

В третата част той проби във втория гейм не загуби концентрация до края на сета, за да се поздрави с категоричния успех, след като реализира четвъртия си мачбол след три пропуснати на сервис на съперника. Българинът направи 14 аса и завърши с 90% спечелени точки на първо подаване. Той наниза 42 уинъра срещу 28 непредизвикани грешки.

30-годишният хасковлия, който стигна до полуфиналите в Ню Йорк преди две години, където отстъпи на Данийл Медведев, ще играе в спор за място в трети кръг с победителя от двойката Алексей Попирин (Австралия) и Раду Албот (Молдова). Потенциален негов съперник на осминафиналите е вторият в схемата и финалист от 2019 Медведев.

За следващата фаза се класираха още Факундо Банис, Диего Шварцман, Феликс Оже-Алиасим, Питър Гойовчик, Хенри Лааксонен, Душан Лайович, Бернабе Сапата Мирайес, Даниел Еванс, Кевин Андерсън, Филип Колшрайбер, Андрей Рубльов, Кристиан Гарин, Брандън Накашима, Маркос Хирон и Каспер Рууд.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Първи сет:

1-0 Мачът стартира с ас на Григор Димитров, който след това лесно натрупа преднина до 40-0. Последва леко отпускане на българина, а това доведе до първа двойна грешка. Въпреки това обаче, Григор не допусна изненада и поведе с 1-0.

2-0 Пробив за Григор Димитров. Американецът стартира силно вторият гейм, повеждайки с 30-0. Димитров обаче показа характер и след две поредни непредизвикани грешки от страна на Рифис, успя да обърне резултата в своя полза и впоследствие да направи първи пробив в срещата.

3-0 В третия гейм Рифис поведе с 30-15, след като Диимитров регистрира втора двойна грешка в срещата. Все пак родният тенисист съумя да излезе от трудната ситуация и да затвърди брейка, повеждайки с 3-0.

3-1 Сам Рифис този път успя да вземе подаването си и да намали предниата на българина.

4:1 Опитите на Рифис да върне пробива не сполучиха. Американецът не успя да вземе нито една точка, докато Димитров записа нови два аса на сметката си.

5-1 Пробив за Григор Димитров! Българският тенисист успя да реализира втори пробив в мача, въпреки че имаше леки затруднения. Димитров стигна до дюс след страхотен бекхенд, след което последва нова двойна грешка за представителя на домакините. В последвалото разиграване Димитров успя да отрази една къса топка от страна на Рифис, а с това и да реализира нова точка, която му донесе пробива.

6-1 Без особени проблеми Григор затвърди пробива си, а с това убедително спечели и сета. 

Григор Димитров  Сам Рифис

източник: Sofascore.com

Втори сет:

0-1 Световният номер 18 пропусна две възможности за пробив в началото на втория сет. Това позволи на американеца да спечели подаването си и да поведе за първи път в срещата.

1-1 Григор Димитров не остави съмнение в превъзходството си от началото на мача и с лекота успя да спечли подаването си на нула. 

2-1 Пробив за Григор Димитров! Родният тенисист стигна до пореден пробив в срещата, въпреки че той не дойде никак лесно. Димитров трябваше да обръща нещата в своя полза от 0-40.

2-2 Пробив за Сам Рифис. Американецът осъществява първия си пробив в мача. Димитров допусна нова двойна грешка, която в крайна сметка се оказа решаваща и той не успя да спечели подаванрто си.

2-3 Колеблива игра от страна на Григор Димитров позволи на американеца да затвърди брейка си и да поведе отново. Българският тенисист допусна обрат, след като поведе с 30-0.

3-3 Окрилен от добрата си игра в петия гейм, Рифис започна силно гейма и натрупа преднина до 30-0. Този път обаче, Григор Димитров показа характер и направи обрат, за да спечели подаването си.

3-4 Димитров пропиля отличен шанс да запише нов пробив. Рифис поведе с 40-0, но след няколко добри изяви на родния тенисист, той стигна до равенство. Григор обаче допусна непредизвикана грешка, а след това американецът показа по-здрави нерви, за да спечели подаването и си и да поведе отново в сета.

4-4 Димитров спечели лесно своето подаване и отново изравни резултата.

4-5 Сам Рифис показа отлична игра в деветия гейм и не допусна българина да реализира пробив, въпреки че имаше възможност за това. В крайна сметка американецът спечели подаването си и отново поведе.

5-5 Григор реагира в следващия гейм, като не остави никакви шансове на своя опонент, вкарвайки три аса и печелейки на нула.

7-6 Представителят на домакините поведе в тайбрека, но Димитров успя да реализира три поредни точки и да изравни. Последваха силни минути за българина, който доведе нещата до 5-2 в своя полза. Рифис направи двойна грешка, а след това Димитров реализира ас, а с това и успех в сета.

Трети сет

1:0 Третият сет започна трудно, но успешно за Димитров. Григор изостана в резултата до 0-30, но след три поредни аса успя да спечели подаването си. 

2-0 Пробив за Димитров! Поставеният под номер 15 в схемата българин показа отлична игра в защита, а това видимо разколеба американския му противник. 

3-0 За разлика от последния път, когато стигна до пробив в мача, този път Григор успя да го затвърди. Българинът поведе убедително с 3-0и направи сериозна крачка към спечелването на мача.

3-1 Рифис започна силно четвъртия гейм и поведе с 30-0. Григор изравни, но не съумя да се възползва от импулса в играта си, допускайки непредизвикана грешка.

4-1 Димитров спечели безпроблемно подаването си, с което отново увеличи преднината си.

5-2 Българинът надделя по категоричен начин седмия гейм и се доближи още повече до крайния успех.  

5-3 Въпреки трудностите за младия американец в осмия гейм, Рифис все пак показа характер и не позволи на Димитров да пробие, а с това и да спечели срещата.

6-3 Димитров започна силно гейма и набързо стигна до три мачбола, а грешка на американеца подпечата победата за Григор.