Григор Димитров е на четвъртфинал на Аустрелиън Оупън! №3 в ранглистата постигна изключителна победа в четири сета над един от най-добрите в света Ник Кириос след великолепна тенис битка, завършила 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4) за 3 часа и 30 минути игра.

Двамата изиграха безспорния мач на турнира до този момент, а Григор доказа, че е голям шампион, след като в най-важния мач до момента намери играта, която му донесе четири титли през 2017-а и го изкачи до третото място в ранглистата.

До този момент през годината Кириос нямаше загуба, а показаното от двамата в Мелбърн сочеше ракета №1 на домакините като безспорен фаворит в двубоя. Само че Димитров отново показа, че е най-силен срещу най-силните. Сервисът му отново бе изключително солиден, двойните грешки във важни моменти бяха заменени от асове, непредизвиканите грешки бяха истинска рядкост, а движението с краката невероятно. Двубоят бе много тежък предвид непредсказуемостта на съперника, който често изпълняваше втори сервиси с над 200 км/ч. Гришо обаче показа и феноменална психическа устойчивост, за което свидетелства и фактът, че и трите спечелени сетове от него приключиха в тайбрек.

Григор: Има прогрес, движим се напред стъпка по стъпка

Сега за Димитров следва четвъртфинал срещу британеца Кайл Едмънд и отлична възможност за родния тенисист за втора поредна година да стигне до полуфиналите в Мелбърн.

Григор завърши с 16 аса спрямо 36 на съперника, а двойните грешки бяха само 7. Доказателство за отличния начален удар пък бе процентът на вкаран първи сервис - 73. 81% от разиграните точки на него бяха в полза на хасковлията, който направи и 64 печеливши удара. Общо в мача Димитров спечели само една точка повече от съперника си, което отново показа, че в тениса е важно не колко, а кои разигравания печелиш.

Виландер във възторг: Видяхме много гладния Григор!

Още от началните минути на мача гордостта на България демонстрира, че проблемите от мачовете с Макензи Макдоналд и Андрей Рубльов са в миналото и е готов за изключителен мач. Същото обаче се отнасяше и за съперника му, който отново показа, че има най-добрият сервис в настоящия тенис.

Първият сет минаваше сравнително безпроблемно за сервиращите с изключение на шестия гейм, в който Григор имаше три брейкбола. Стигна се до тайбрек, в който Димитров повиши още повече нивото и след 7:3 се поздрави с успеха.

Григоре, вярвай!

Това не повлия на нивото на съперника му, който продължи да играе много мощно и на границата на безразсъдното в някои случаи. Кириос обаче се възползва от едва първия си шанс за пробив в мача за 4:3. Димитров обаче върна брейка за 5:5, спасявайки и сетбол, и отново тайбрек трябваше да реши изхода. В него Гришо направи пробив за 3:1. Той бе върнат при 4:3, но още един за 5:4 даде два сервиса за №3 в света, който реализира първия си сетбол.

В третия сет двамата започнаха да правят още по-качествени разигравания като в по-дългите почти винаги Григор се оказваше на печелившата страна. След като във втория гейм българинът пропусна да направи пробив, Кириос направи това отново от първата си възможност за 3:2. При 5:3 Димитров отрази и сетбол, за да вземе подаването си, но Кириос все пак върна интригата на свой серви с гейм за 6:4.

Мощното оръжие на Григор или забележителните българи в Мелбърн

И тук Григор отново показа голямото си израстване. Не се притесни от изхода на третата част и започна много солидно в четвъртия сет. Четвъртият и петият гейм в него бяха много продължителни като и двамата изпуснаха шансове за пробиви. Димитров обаче постигна такъв в осмия гейм, в който демонстрира изключителна защита, а накрая се възползва и от грешка от удар над главата на австралиеца, който по това време изглеждаше бесен и говореше на висок глас със себе си, екипа си и съдията.

Титаничният сблъсък Димитров - Кириос в цифри

Гришо трябваше да сервира за спечелване на мача, но в този момент нервите оказаха влияние и при него, и Кириос стигна до рибрейк. След два гейма на 0 отново тайбрек трябваше да реши изхода на сета. И за трети път именно в него се видя голямата класа на българина. Неговият сервис действаше чудесно, съперникът показа колебания и след 7:4 Димитров узакони заслуженото си място на четвъртфинал.

Британец очаква Гришо на четвъртфинал

Ето и как се разви целият мач:

Четвърти сет 7:6(4)

7:6(4) ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ДИМИТРОВ! Отново перфектен Григор в тайбрека. Първият сервис работеше, движението по корта също. Един минипробив даде два мачбола и вторият бе реализиран! Гришо е на четвъртфинал!

6:6 Гейм на 0 и за Кириос. Отново ще има тайбрек.

6:5 Перфектен сервис гейм на 0 за Димитров. Кириос отново ще сервира за оставане в мача.

5:5 Гейм на 0 за вдъхновения Кириос.

5:4 Пробив за Кириос! За съжаление напрежението не понесе на българина в решителния момент. Двойна грешка доведе до 15:40 и два брейкбола. Още първият бе реализиран след форхенд уинър на Кириос.

5:3 Пробив за Григор! Невероятен гейм, който завършва с успех за българина! Кириос имаше геймбол при 40:30, но последва двойна грешка. Стигна се до шанс за пробив, но Кириос го спаси с ас. С феноменална защита Димитров си осигури още един, а при него се получи продължително разиграване. Кириос имаше лесен смач за завършване, но топката попадна в мрежата.

4:3 След тежките геймове, беше ред двамата да си разменят по един спокоен сервис гейм, за да навлезем в решителната част на четвъртия сет.

3:2 И Григор показва железни нерви, спасявайки точка за пробив. Всичко можеше да завърши много по-лесно, но наглед лесно воле на мрежата при 40:30 отиде в аут. Последва невероятен форхенд на Кириос при следващото разиграване, което до голяма степен му донесе успеха. При брейкбола обаче Григор постигна директна точка от сервис, а след още един мощен сервис и великолепен минаващ по диагонала геймът бе в историята.

2:2 Много труден гейм за Кириос, продължил 7 минути и половина. След две продължителни разигравания Григор поведе с 30:0, а двойна грешка на Кириос доведе до два брейкбола при 15:40. Той обаче ги отрази след ас на втори сервис, след което още един на първи. След това австралиецът имаше нужда от четири геймбола, за да успее все пак да стигне до успеха.

2:1 Кириос отново действаше с максимална мощ на ретур, но първите сервиси на Григор влизаха, което му донесе комфортен гейм.

1:1 Димитров влезе в няколко разигравания, но спечели само едно в подаването на съперника.

1:0 Чудесно начало на четвъртата част. Сервисът с новите топки вървеше и Димитров взима гейма на 0.

Трети сет 4:6

4:6 СЕТ ЗА КИРИОС! Австралиецът е безкомпромисен, сервирайки за сета. Гейм на 0 с ас при сетбол!

4:5 Григор спаси сетбол и остава в сета. След невероятен ретур на Кириос се стигна до 0:30. Два мощни сервиса изравниха резултата, но излизане на мрежата след ретур на австралиеца му осигури сетбола. Той бе неутрализиран с ас, след което брилянтен бекхенд уинър по правата, попаднал на линията, даде геймбол. При него Кириос рискува и форхендът му излезе в аут.

3:5 Кириос отпусна ръката и играе все по-мощно. Гейм на 0.

3:4 Григор спира серията на съперника. С великолепно изпълнение на форхенд по късия диагонал Кириос стигна до 30:30, след което обаче чудесен форхенд по правата, закачил линията, и ретур в аут на съперника донесоха успех в гейма за №3 в света.

2:4 Световният №17 затвърждава пробива с гейм на 30.

2:3 Пробив за Кириос! За съжаление и в третия сет австралиецът пръв стига до пробив след няколко грешки на Димитров. Пресилен форхенд от удобна позиция доведе до 0:30. Излизане на мрежата за Григор пък бе експлоатирано от съперника за 15:40, след което още един форхенд в аут доведе до брейка.

2:2 Бърз гейм и за Кириос.

2:1 Прекрасен сервис гейм за Димитров, който печели на 0.

1:1 Интересен гейм, в който Григор имаше и шанс за пробив. При 30:0 грешка при краката при изпълнението на сервис на Кириос доведе до 30:15 вместо 40:0. Австралиецът влезе в дискусия със съдията на стола, обяснявайки, че това не е възможно. Великолепен ретур на линията, който Ник не прецени добре, доведе до 30:40. Сервисът обаче измъкна австралиеца в трудната ситуация.

1:0 Труден гейм за начало на Димитров. Кириос отново играеше на ръба на риска, стигне се до две равенства, но Григор в крайна сметка започва добре.

Втори сет 7:6(4)

7:6(4) СЕТ ЗА ДИМИТРОВ! 2:0! Сценарият се повтори! Григор заигра великолепно в тайбрека, сервисът му също бе прекрасно оръжие, докато Кириос не можеше да разчита на асовете си. След дълбок ретур и уинър воле Димитров стигна до минипробив за 3:1. Той бе върнат при 4:3, но последва нов за 5:4 след прекрасно движение по корта и изтегляне за форхенд по обратната права, завършило с уинър. При първия сетбол Кириос отправи страховит ретур, но Григор се справи, а след това австралиецът изкара форхенда си в аут.

6:6 Гейм на 15, завършил с бекхенд уинър по правата.

5:6 Възходът в играта на Кириос продължава. Бърз гейм и Григор ще се бори за вкарването на сета в нов тайбрек.

5:5 Пробив! За съжаление Димитров пропусна сетбол, а съперникът му стигна до първи пробив. Първият сервис не вървеше, но все пак грешка от форхенд на Кириос доведе до сетбола при 40:30. Само че австралиецът се измъкна, с чудесен бекхенд стигна до брейкбола, а топка на Григор в мрежата доведе до връщането на пробива.

5:4 Труден гейм за Кириос, стигна се до равенство, но той все пак печели.

5:3 Чудесен гейм на 0 и затвърждаване на пробива.

4:3 Пробив! Първият изобщо пробив в мача идва в полза на Григор Димитров! Ключово се оказа разиграването за 15:30, при което Димитров прехвърли Кириос, след което завърши със смач след неговия удар между краката. Последваха две непредизвикани грешки на австралиеца и пробив.

3:3 Нов труден сервис гейм за Григор, който обаче е прецизен във важните моменти и печели на 30.

3:2 Гейм на 30 за Кириос, чийто сервис продължава да бъде голямото му оръжие.

2:2 Труден гейм за Григор, в който се премина през две равенства. Всичко започна с две точки за Кириос, който размина Григор на мрежата по идентичен начин. Все пак Димитров обърна, след което гросмайсторско разиграване доведе до равенство, а още един геймбол бе пропилян с двойна грешка. Два хубави първи сервиса обаче доведоха до гейм.

1:2 Григор успя да се "закачи" за сервис гейма на Кириос, който все пак го печели на 30.

1:1 Бързи сервис геймове за сервиращите, в които единствената точка за посрещащия бе двойна грешка на Димитров.

Първи сет 7:6(3)

7:6(3) СЕТ ЗА ДИМИТРОВ! Отлично проведен тайбрек, в който Григор бе великолепен на сервис и се възползва от възможностите си при подаване на съперника. Минипробив за 2:0 даде предимството, а дълбок ретур донесе нов за 5:2. Кириос остана в сета, връщайки единия минипробив, но при 6:3 още първият сетбол бе реализиран след двойна грешка на австралиеца.

6:6 Нищо не може да притесни Кириос. Отново един куп мощни първи сервиси и гейм на 0.

6:5 Изключителен гейм, в който за първи път Димитров бе поставен под напрежение, но издържа с отличен теста. При 40:15 двойна грешка и феноменален форхенд уинър на Кириос доведоха до равенство. Последва най-доброто разиграване от началото на мача, продължило 21 удара, в което накрая Григор се изтегли за форхенд от бекхенд страната и не даде шанс на съперника. След това затвори гейма и накара отново Кириос да сервира за оставане в сета.

5:5 Кириос изравнява. След скоростно 40:0, ретур уинър и двойна грешка доближиха Григор в резултата, но още един сервис без отговор доведе до гейм за ракета №1 на Австралия.

5:4 Григор затвърждава впечатлението, че сервисът му няма нищо общо с колебанията от предишните мачове. Нов уверен гейм на 15 и Кириос ще сервира за оставане в сета.

4:4 Кириос също отговаря с гейм на 0 след четири изключителни сервиса.

4:3 Отличен сервис гейм на Димитров, който за първи път печели на 0. Сервисът работи като му донесе и два аса.

3:3 За първи път много труден сервис гейм за Кириос и първи изобщо шансове за пробив в мача, общо 3 за Григор. Всичко започна с прекрасен лоб и завършек на мрежата за 15:15, след което великолепен ретур за 15:30 и двойна грешка за 15:40. С отличен първи сервис Кириос спаси и двата шанса за пробив, а след това Григор стигна и до трети, благодарение на ретура си. Австралиецът обаче се справя със ситуацията.

3:2 Чудесни уинъри по обратната права за Григор, който завършва гейма с ас.

2:2 Няколко аса и гейм на 15 за австралиеца.

2:1 Григор печели и второто си подаване. Ас доведе до 30:0, а в следващото разиграване последва грешка на мрежата след ефектно драйв воле преди това. Стигна се до 30:30, но след това сервисът на българина не позволи на съперника да стигне до нещо повече.

1:1 Кириос е мощен на сервис и печели първия си сервис гейм на 15.

1:0 Продължителен сервис гейм на Димитров за старт на мача. Започна добре с две хубави разигравания и ас за 40:0. Последва обаче двойна грешка и още две точки за Кириос на втори сервис на българина. Нова двойна грешка доведе до нов дюс, но все пак след това Димитров успя да завърши гейма с успех.

==

До този момент двамата имаха три мача помежду си като в тях предимството е за Григор - 2:1 победи. Именно във финален мач срещу Кириос Димитров спечели първата си Мастърс титла, на турнира в Синсинати в края на 2017 - 6:3, 7:5. Само преди две седмици обаче Кириос се реваншира с успех на полуфиналите в Бризбейн - 3:6, 6:1, 6:4. Иначе първият им мач е на Индиън Уелс през 2015 - 7:6(2), 3:6, 7:6(4) за българина.

Пол Макнами: Григор направи голяма стъпка напред

От началото на турнира световният №3 със сигурност не показваше най-добрата си игра, но за сметка на това демонстрира страхотна психическа устойчивост и желание за победа. След лесния успех над Денис Новак, той трябваше да премине през тежки пет сета с американския квалификант Макензи Макдоналд, след което в четири сета победи и руснака Андрей Рубльов.

В същото време Кириос отстрани Рожерио Дутра Силва, Виктор Троицки и Жо-Вилфрид Цонга като даде само един сет на французина. Австралиецът бе в серия от 7 поредни победи като все още нямаше поражение през 2018-а.