Роджър Федерер заяви, че му „липсва“ Уимбълдън, след като сезонът на тревни кортове беше отменен, но се надява да участва в надпреварата от Големия шлем през 2021. 38-годишният швейцарец, който претърпя две операции на колената тази година, вече бе обявил, че няма да играе отново до края на 2020. Тази седмица трябваше да бъде втората от Ол Ингланд Клъб, където 20-кратният шампион от Шлема има осем титли, но турнирът беше отменен за първи път в мирно време заради пандемията от коронавирус.

„Лично за мен, е изключително удовлетворяващо да остана на същото място за толкова дълго време, не съм го изпитвал от над 25 години насам. Но, разбира се, Уимбълдън ми липсва, разбира се, че бих искал да съм там и да играя на Централния корт за място във втората седмица. Една от големите ми цели, заради която се възстановявам в момента и работя толкова усилено, и се подготвям за 20-седмичен тренировен блок, е защото се надявам да участвам на Уимбълдън догодина“, каза той на откриването на обувките „Роджър Централен корт“, създадени от швейцарската марка On.

Маестрото добави, че пандемията от коронавирус му е позволила да се възстанови след операцията, но подчерта, че трябва да бъде търпелив преди да се завърне на корта. „В комбинация с операциите ми, това беше важен момент за мен (да знам) дали исках да продължа. Лесно е да се докаже, но ми предстои дълъг път обратно, трябва да съм търпелив, почти беше време за равносметка. Бяхме в планината, изолирани, без да виждаме никого. Не виждах родителите си около три месеца, бяхме много сериозни и стриктни“, завърши той. ATP и WTA ще бъдат подновени през август, въпреки че няколко тенисисти вече обявиха, че са заразени с коронавирус.

Федерер може да отстъпи лидерската позиция по отношение на титли от Големия шлем, докато се завърне на корта, като най-близкият му преследвач Рафаел Надал изостава с един трофей от Шлема. Ю Ес Оупън ще бъде първият турнир от Шлема след рестарта, стартирайки при закрити врати в Ню Йорк на 31 август, преди началото на Ролан Гарос, на който ще има фенове, на 24 септември. Швейцарската звезда ще се надява да грабне и олимпийско злато на сингъл за първи път в кариерата си догодина на Игрите в Токио – финалът на тенис надпреварата в японската столица ще се проведе седмица преди Федерер да навърши 40 години.