Световният №1 Новак Джокович бе принуден да се откаже от защитата на титлата си на US Open по време на 1/8-финалния си мач срещу Стан Вавринка, заради контузия в рамото. По-късно той разкри, че тя датира още от Уимбълдън насам. Ноле правеше всичко възможно да е на 100 % готов за турнира в Ню Йорк, но силите му стигнаха само за 3 победи.

Един от методите, които водачът в световната ранглиста е използвал в Синсинати и в Голямата ябълка е хипербарна кислородна камера. Тя е била разположена в багажното отделение на камион, намиращ се на 300 метра от централния корт „Артър Аш Стейдиъм“, съобщава Daily Mail.

Официални лица от турнира разкриха пред медията за необичайните мерки, които Ноле е предприел по време на престоя си.

32-годишният тенисист отдавна е привърженик на хипербарните кислородни камери, които са напълно позволени за употреба от Световната антидопингова агенция (WADA). Той бе забелязан да използва уреда за първи път през 2011 година, когато спечели 3 титли от Големия шлем.

Камерата представлява малко помещение във формата на яйце, достатъчно да вмести в себе си един човек. В нея кислородът заема 100% от обема и дишайки от него, спортистите могат да подобрят представянето си, както и да ускорят възстановяването от контузия. В последните години този метод набра огромна популярност в различните спортове.

В същото време не е много често срещано даден атлет да носи камерата със себе си. Въпреки това Новак е забелязан да я използва и на други турнири в Северна Америка тази година – Индиън Уелс и Синсинати.

Други спортове, в които също се използва хипербарната камера са футбол и художествена гимнастика.