Това е моментът, в който Нова Джокович промени живота си и начина, по който възприема храната. През лятото на 2010 година сърбинът се среща с д-р Игор Цетоевич, диетолог. Един странен тест го кара да се замисли за своя режим.

Д-р Цетоевич казал на Новак Джокович да протегне дясната си ръка напред и да сложи лявата на стомаха си. След това лекарят започнал да натиска дясната ръка на тенисиста надолу и му казал да се опита да устои на напрежението. Силата, която Джокович би почувствал, твърди лекарят, е точно това, което трябва да преживее. След това Игор Цетоевич дал парче хляб на объркания спортист, но му казал да не яде, а да го държи с лявата ръка близо до стомаха си, докато той продължил да натиска протегнатата дясна ръка напред. За учудване на Джокович, ръката му се чувствала далеч по-слаба.

С този кратък текст лекарят се опитал да разбере, дали Джокович има непоносимост към глутена, който се съдържа в пшеницата и други зърнени храни. Поглеждайки назад, Ноле си дава сметка, че едва сега е разбрал защо преди това е претърпял толкова много сривове в средата на мачовете си по време на своята кариера. Само 12 месеца след тази среща, той става № 1 в света.

Самият сърбин не е разказвал в подробности историята, но истината вече е наяве, благодарение на книгата Serve To Win.

Новак Джокович

източник: Gulliver/GettyImages

До 2010 година д-р Игор Цетоевич не се интересува от тенис. Докато е в дома си в Кипър, превключвайки каналите, съпругата му го помолила да погледат четвъртфинала от Откритото първенство на Австралия между Новак Джокович и Жо-Вилфред Цонга. Ноле води в резултата, но претърпява физическа криза, проблем с дишането и повръщане по време на почивката. Неговата сила спада, а Цонга печели мача.

Лекарят, който наблюдава срещата удобно седнал у дома, веднага разбира какво не е наред. Дисбаланс в храносмилателната му система, с което се натрупват токсини в червата. Оказва се, че лекарят и бащата на тенисистка имат общи приятели и шест месеца по-късно се провежда тестът с хляба, който потвърждава първоначалното му подозрение.

Лекарят, който промени живота на Лионел Меси

Ключът се оказва диета, която да е подходяща за него, за да може да се промени здравето му и физическата му издръжливост.

Следват кръвни изследвания, които показват, че Новак Джокович има силна непоносимост към пшеницата, млечните продукти и много леко към доматите. Оказва се, че трябва незабавно да се лиши от хляба, сиренето и да намали доматите – а това не е най-добрата новина за човек, чиито родители са притежатели на пицария. Но Джокович е готов да последва лекаря, за да постигне целта си.

Хлябът и макароните са основни хранителни продукти в Сърбия, но Цетоевич помолил Джокович да опита нова диета без глутен за две седмици. Ефектът е незабавен. След това лекарят му позволява да изяде един геврек, а Джокович незабавно се почувствал муден и замаян.

Диетата на Григор – с какво се храни и без какво не може

Назначавайки диета, съобразена с тялото на Ноле, тенисистът отслабва с около 5 килограма, но въпреки това започва да се чувства по-силен и по-здрав от преди. Освен това подобрява своята енергичност и става психически по-устойчив. Лекарят премахва, доколкото е възможно, захарта от менюто на своя клиент. Диетата на световния лидер в тениса се базира на зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки, семена, нахут и зехтин.

Храната се приготвя специално за състезателя, отделя се специално внимание и за времето на ядене. Когато пътува, той се опитва да отсяда в хотели, в които му позволяват да използва кухнята.

След кратка молитва преди хранене - не на някакъв конкретен бог, а напомняне на себе си никога да не приема храната за даденост - Джокович яде бавно. Той никога не гледа телевизия или използва телефона или компютъра си по време на хранене.

След като спечели близо шестчасовия си финал срещу Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия през 2012, Джокович искал да вкуси отново шоколад. Заслужил го е. Не е ял шоколад от 18 месеца. Физиотерапевтът му донесъл в бара, той отчупил малко квадратче, оставил го да се разтопи в устата си, но останалото оставил на масата, без да го докосне.

Serve To Win съдържа подробности от кариерата на Новак Джокович и начина му живот, включва рецепти, разработени от Кандис Кумаи, готвач и авторка на книги, която се включва в ежедневното изготвяне на режима на тенисиста.

Новак Джокович

източник: Gulliver/GettyImages

Джокович вярва, че диетата му го е направила по-спокоен и по-малко тревожен. Липсата на гняв също е основно качество, макар че използва и други техники за справяне с този проблем. Той се опитва да си ляга по едно и също време, между 23.00 часа и полунощ, преди да стане в 7.00 часа сутринта. Той практикува йога и медитация, вярва в „позитивното мислене”.

Подходящо за звезда: Менюто на шампиона

Закуска: Вода е първото нещо, което се пие, щом стане от леглото; две супени лъжици мед; мюсли (включително органични безглутенови овесени ядки, боровинки, стафиди, тиква или слънчоглед и бадеми);

Предиобедна закуска (ако е необходимо): Безглутеновият хляб или бисквити с авокадо и риба тон;

Обяд: Салата със смесени зеленчуци, безгутенови макаронени изделия (включително оризова паста, тиквички, аспержи, сушени домати и незадължително веганско сирене);

Следобедна закуска: Ябълка с ядки; пъпеш

Вечеря: Салата Цезар (зелена салата, копър, киноа и кедрови ядки, включително аншоа или сардини); зеленчукова супа; филе от сьомга с печени домати и марината.