Словенката Тамара Зиданшек е първата 1/2-финалистка на Откритото първенство на Франция.

23-годишната тенисистка спечели със 7:5, 4:6, 8:6 срещу срещу испанката Паула Бадоса и се класира за първи път в кариерата си за финалната 4-ка на турнир от Големия шлем.

Двубоят на "Филип Шатрие" бе много равностоен, като за това говори и броят спечелени разигравания от двете състезателки - 114 за Зиданшек и 111 за Бадоса. Той обаче премина и през серия от обрати. Паула започна ударно срещата и поведе с 3:0 гейма с два пробива, но Зиданшек веднага изравни за 3:3. Последва нов брейк на 23-годишната испанка и ново изравняване за 4:4.
В крайна сметка първият сет отиде на сметката на непоставената словенка, която взе първата част със 7:5.

Зиданшек започна по-добре и във втория сет и на два пъти повеждаше с пробив. Тя имаше аванс от 4:2 гейма, но тогава дойдоха най-силни минути на Бадоса, която спечели шест последователни гейма. С тях испанката взе втория сет с 6:4 и дръпна с 2:0 гейма в решителния трети сет.

Бадоса обаче не успя да съхрани предимството и допусна изравняване за 2:2 гейма. Двете печелеха подаванията си до 6:6 гейма, когато дойдоха първите три възможности за пробив пред Бадоса.

Родената в Ню Йорк испанка обаче не успя да се възползва от нито една от тях, Тамара взе подаването си, а веднага след това на свой ред направи пробив и затвори двубоя след 2 часа и 29 минути игра.

За място на финала Зиданшек ще играе с победителката от мача между Анастасия Павлюченкова (Русия) и Елена Рибакина (Казахстан).

"Много съм щастлива. Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят и на всички у дома в Словения. Наистина съм много щастлива с класирането си за полуфиналите. Знаех, че ми предстои голяма битка. Водех със сет и пробив във втория сет, след това страдах, но намерих в края на двубоя най-добрата си форма и показах, че мога да се боря. Сега трябва да се отдам на възстановяване, а след това ще погледна мача между Рибакина и Павлюченкова", коментира веднага след победата си тя.