Серина Уилямс бе повече от категорична в мача си срещу българката Виктория Томова и надделя с убедителното 6:1, 6:4 за час и осем минути игра на Централния корт в Уимбълдън. Българката даде всичко от себе си, но опитът и класата на американката се оказаха решаващи в хода на срещата. Сервисът на Серина бе повече от убедителен и бе основното оръжие на Уилямс да приключи експресно срещата. Това бе първа среща от подобен ранг за Вики Томова, която очевидно бе притеснена, но въпреки това направи някои отлични разигравания и затрудни Серина.

Американката завърши с 84% спечелени точки на първи сервис, докато Вики записа 47% в своята сметка. Серина стигна до девет брейкбола в мача, а Томова отрази 6 от тях, докато пловдивчанката имаше един шанс, който Серина спаси.

Вики Томова записа някои добри разигравания в Лондон и си заслужи аплодисментите от публиката на тревните кортове в Лондон, както и на Серина Уилямс в самия край. 

Първи сет:

Експресен първи гейм за американката, а Вики Томова влезе един път в разиграване, но с умел форхенд Серина предотврати точката за българката. Серина затвори гейма на 15 и поведе с 1:0.

Американската тенисистка започна много солидно втория гейм и с добри форхенд отигравания взе превес с 0-30. Томова съумя да върне пасива спрямо Уилямс, но пресили атаката си от основната линия и дойде първата възможност за пробив. При нея Серина сбърка от мрежата, като с бекхенд от мрежата прати топката отвъд основната линия. Българката се възползва от предпазливостта на Уилямс и с два добри сервиса спечели сервис-гейма си. Серина бе повече от категорична в третия гейм, който бе приключен за една минута. Серина осъществи пробив в четвъртия гейм, като наложи играта си над нашата представителка. Вики игра предпазливо и избягваше да преминава пред основната линия – 1:3. Последва комфортен сервис за бившата №1 в света, като затвърди пробива си на 15.

Виктория Томова Серина Уилямс

източник: Gulliver/GettyImages

Шестият гейм бе красив за наблюдаване, като Томова имаше възможност да затвори при 40:30, но с добра игра при мрежата Серина се запъти към втори пробив. В самия край, Вики се опита да направи лоб, който бе добър, но американката реагира мигновено и със смач осъществи втория пробив – 1:5.

Уилямс стигна до първата си точка за затваряне на сета след едва 22 минути игра и пусна къса топка за Вики, но 23-годишната българка се придвижи бързо до мрежата, за да спаси първия сетбол. При втория опит нашенката направи непредизвикана грешка, която затвори сета – 1:6 след 22 минути.

Виктория Томова Серина Уилямс

източник: Gulliver/GettyImages

Втори сет:

Вики започна по-спокойно втория сет и се пускаше по-добре в разиграванията, но опитът на Серина личеше отдалеч. Вики отрази две точки за пробив, като изключително красива  бе първата, която от края на корта с премерен бекхенд по правата спечели разиграването на централния корт на Уимбълдън. С добър сервис при предимство на първия гейм, Вики спечели втория си гейм в мача и поведе във втория сет - 1:0. Серина започна колебливо втория сет и Томова се опита да наложи волята си на корта. Американката реагира, като ужилена и с два добри сервиса обърна до 30:40. В следващата точка тя си взем подаването. Третият гейм бе ключов за срещата, след като Серина прати два мощни ретура в краката на българката, за да дръпне с 0:30. С още един ас, Серина стигна до точка за пробив. При нея Вики Томова опита много красиво да пусне топката диагонално на мрежата и да предотврати първия опит на Серина, но за нейно съжаление топката не прескочи филето - 1:2.

До края на срещата Серина намали темпото и разчиташе на повече разигравания от основната линия. На няколко пъти Томова демонстрира прекрасната си скорост, като съумяваше да върне наглед сигурни точки за Серина и успя да стигне до единствената си точка за пробив. Серина бързо отрази брейкбола със солиден сервис със 160 км/ч и с безгрешна ръка затвърди своя пробив. След това срещата се успокои и Вики взе следващите си две подавания, а Серина правеше същото при своите сервиси. При 4:5 Томова отрази първия мачбол за Серина Уилямс, а при последвалото разиграване направи феноменална точка, след като по обратния диагонал взе предимство и заслужи аплодисментите от Серина Уилямс.

Виктория Томова Серина Уилямс

източник: Gulliver/GettyImages

В последния гейм за Томова на „Ол Ингланд Клъб” Серина бе повече от категорична, а също така и късметът бе с нея, след като приключи една точка с помощта на филето на мрежата. При 15:40 се получи един миниспектакъл за край на мача, като Вики Томова надделя в разиграването, след като излезе на мрежата и доминира над съперничката си. Серина завърши с мощен сервис и обра овациите на Централния корт. 

В следващия кръг Серина чака победителката от Кристина Младенович и Татяна Мария.