Само на 19 години Бианка Ванеса Андрееску влезе в историята на тениса. Тийнейджърката спечели последния за годината турнир от Големия шлем US Open, като в последната битка буквално се разправи на корта с легендата Серина Уилямс. 

За малко повече от час тя преодоля 37-годишната американка с 6:3, 7:5 и взе трофея в дебютното си участие на Флашинг Медоус. Така тя стана първата канадка с трофей от Големия шлем, а именитата ѝ съперничка продължава да среща трудности във финалите на такива надпревари след завръщането си от майчинство. 

Уилямс загуби четвърти пореден финал и продължава да има 23 трофея от мейджър надпреварите. Така все продължава да ѝ убягва изравняването на рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем, но тя едва ли ще се откаже в преследването му. 

Иначе Бианка Ванеса Андрееску показа невероятен тенис и увереност в способностите си. Тя стартира мощно в първия сет, като още в първия гейм направи пробив и нямаше впоследствие проблеми при подаванията си.

На Уилямс ѝ се наложи да спасява пет брейкбола в седмия гейм, но го стори и после на свой ред имаше възможност да върне пробива в следващия гейм, но безуспешно. Така се стигна до 9-ия гейм, в който тийнейджърката стигна до втори пробив в сета и го затвори при 6:3 в своя полза, за да дръпне с 1:0 части. 

Във втория сет канадката пак дръпна с ранен пробив за 2:0, но Уилямс бързо го върна. Впоследствие обаче настъпи истински срив в играта на 37-годишната легенда и тя допусна изоставане до 1:5, а Андрееску сервираше за мача. 

Младата девойка изпусна един мачбол, което върна увереността на американката и тя сякаш беше тръгнала към големия обрат. Ветеранката върна двата пробива изоставане и върна интригата с пълна сила след 5:5. Мощната подкрепа от трибуните даде криле на Уилямс, но и Андрееску показа страхотна издръжливост. 

Тя взе подаването си, за да прекъсне серията на американката, а после на неин сервис стигна до два мачбола. Първият беше спасен от съперничката ѝ, но при втория беше безпомощна и тийнейджърката смълча буйната тълпа на Флашинг Медоус за първа титла от Големия шлем.