Още едно голямо име изхвърча рано-рано от Аустрелиън Оупън. Победителят от 2017 г. и полуфиналист тук от миналата година Стан Вавринка стегна багажа за дома, след като беше победен от американеца Тенис Сандгрен. 

При това не просто победен, а размазан. Швейцарецът беше попилян на корта за по-малко от час и половина, като преклони глава след 2:6, 1:6, 4:6 и със сигурност ще иска да забрави по-бързо това си участие в Мелбърн. 

В първите два сета Вавринка сякаш отсъстваше. В тях нито сервисът, нито ударите му се получаваха. Във втората част дори беше близо до загуба на нула, но все пак взе един гейм за статистиката. 

Третата част също започна лошо за него с пробив още в първия гейм. След това бившият номер три в света се опита да се върне в двубоя и да навакса изоставането си, но така и не получи възможност да навакса този пробив изоставане и се прости рано-рано с надпреварата.

Така 97-ият в света Тенис Сандгрен си осигури среща в третия кръг с друг непоставен - Максимилиан Мартерер, който отстрани ветерана Фернандо Вердаско по-рано през деня.  

В третия кръг място намери и четвъртият в схемата Саша Зверев, който далеч нямаше затрудненията на Вавринка, въпреки че не спечели лесно. Той се справи с Петер Гойовчик за два часа на корта след 6:1, 6:3, 4:6, 6:3. 

Младият германец, който е сред големите фаворити в надпреварата, имаше затруднения само в третия сет, който и загуби, но през останалото време диктуваше събитията на корта. Той ще се срещне в третия кръг с другата млада надежда на тениса Хьон Чунг от Южна Корея, а победителят от срещата им има огромна вероятност да играе с Новак Джокович.