Уимбълдън ще има нов шампион! Това стана ясно, след като първенецът от 2016 година и местен любимец Анди Мъри загуби в пет сета сблъсъка от четвъртфиналите срещу Сам Куери - 6:3, 4:6, 7:6(4), 1:6, 1:6.

Мъри влезе в мача с болки в бедрото, но в началото на мача нямаше толкова признаци за проблем в играта на шотландеца. Той започна мача с три поредни гейма, а това бе достатъчно, за да стигне до успеха в първия сет.

Във втория отново Мъри направи първи брейк за 4:3, но последва първи пробив и в сервиса на световния №1. При 5:4 пък Мъри сервираше за оставане в сета, а Куери стигна до два сетбола, реализирайки втория.

Третата част започна с пробив още в първия гейм в полза на Мъри, чиито подавания вървяха безметежно. При 5:4 той сервираше за успеха, но в този момент се пропука. Така се стигна до тайбрек, в който все пак Мъри свърши започнатото и отново поведе със сет аванс.

Това, което последва обаче надали бе очаквано от много тенис фенове. Проблемите с бедрото повлияха на представянето на шотландеца, но в същото време и неговият съперник заигра много качествено. №1 в света спечели на 0 първия гейм на четвъртия сет, но след това последваха невероятните 9 поредни гейма в полза на Куери. Така той поведе с 3:0 в решителния пети сет, а връщане назад за Мъри просто не съществуваше. Американецът постигна нов пробив за 5:1, след което реализира втория си мачбол за 6:1 в петата част.

По този начин за първи път в кариерата си Куери стигна до полуфинал на турнир от Големия шлем, където негов съперник ще бъде Марин Чилич.

Чилич най-сетне стигна полуфинал на Уимбълдън

Куери се превърна в първия американец на полуфинал на турнир от Големия шлем след Анди Родик през 2009 година. Освен това той се превърна в тенисиста, чакал най-дълго за достигане на полуфинал на такова ниво. Куери направи това в своя 49-и турнир от Големите четири. Освен това за втора поредна година той детронира защитаващия титлата си, след като през 2006 победи Новак Джокович в трети кръг, за да достигне до четвъртфиналите.

Мъри пък е заплашен от това да изпусне първото място в ранглистата. То може да бъде заето от Новак Джокович, ако сърбинът спечели турнира.