Първа голяма изненада в мъжката основна схема на Аустрелиън Оупън. Южноафриканецът Кевин Андерсън се превърна в най-високопоставения тенисист, който отпадна най-рано в надпреварата за момента. Петият в схемата не успя да се пребори с бойкия непоставен опонент Франсис Тиафо. 

След близо тричасова битка в Мелбърн, американецът надделя с 3:1, обръщайки резултата от 0:1. В отделните части резултатът беше 4:6, 6:4, 6:4, 7:5 в полза на победителя и така той вече е в третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем. Трябва да се отбележи, че 5-ият в схемата имаше и здравословни проблеми в мача, които повлияха на представянето му. 

В първия сет и двамата имаха да спасяват точки за пробив на съперника в ранните геймове, но развръзката в него настъпи в самия му край. В десетия гейм Андерсън получи сетбол, който успя да реализира с пробив и затвори частта при 6:4 в своя полза. 

Вторият сет започна по мечтан начин за южноафриканеца. Той поведе с ранен пробив, който затвърди за 3:0 и всичко се развиваше по мед и масло за него. Но Тиафо не се отказа и успя да върне сравнително бързо пробива, за да го затвърди и да изравни при 3:3. 

Така се стигна до деветия гейм, в който американецът получи четири възможности за пробив, като реализира последната от тях и получи шанса да сервира за изравняване на резултата в сетовете. Той се справи с тази задача и след 6:4 стигна до 1:1 в частите. 

В третия сет Тиафо стигна до ранен пробив още в третия гейм, като успя да задържи тази преднина до края му и в крайна сметка отново след 6:4 вече поведе в резултата в сетовете. Така всичко остана да се решава в четвъртата част. 

В нея отново един пробив реши всичко. В 11-ия гейм американецът взе подаването на съперника си и сервираше за мача. Там Андерсън се мобилизира, стигна до две възможности да пробие, но ги пропиля, а Тиафо реализира първия си мачбол и се класира за третия кръг.