Завръщането на Мария Шарапова в турнирите от Големия шлем приключи на осминафиналите на US Open. Красивата рускиня изигра пореден маратонски мач, но този път не успя да се справи с 16-та в схемата латвийка Анастасия Севастова. 

Маша даде всичко от себе си, но в крайна сметка отстъпи след 7:5, 4:6, 2:6 и 138 минути здрава битка на корта. Така тя не успя да изравни представянето си от последното си участие на турнир от Големия шлем. В началото на 2017 г. игра на четвъртфинал на Australian Open, а сега падна едно стъпало по-надолу. 

Мачът започна равностойно, като Шарапова реализира първия пробив в четвъртия гейм, а впоследствие дръпна с 4:1. Но латвийката успя да навакса изоставането и да изравни при 4:4. После битката продължи да е равностойна, като дори нямаше шансове за пробив. И тогава Маша нанесе съкрушителния си удар в 12-я гейм, проби за 7:5 и поведе с 1:0 сета. 

Втората част пък беше решена само от един пробив. Той дойде още в третия гейм, в който Севастова проби за 2:1, малко след като беше спасила брейкбол в предишния гейм. Рускинята пропусна две възможности да навакса пробива в осмия гейм и в крайна сметка при 6:4 латвийката изравни сетовете за 1:1. 

Последва трети сет, в който обаче Шарапова не беше равностойна. Тя допусна два ранни пробива и изостана с 0:3. Рускинята успя да върне веднага единия от тях за 1:3, но се пропука още веднъж и за 2:5. Впоследствие Севастова сервираше за сета, реализира четвъртия си мачбол и след 6:2 спечели мача. 

В следващия кръг тя ще се изправи срещу представителката на домакините Слоун Стивънс, която се справи в трисетова битка с германката Юлия Гьоргес след 6:3, 3:6, 6:1 и е пак в Топ 8.