Рафаел Надал чистосърдечно призна, че не е очаквал да бъде на толкова високо ниво по време на Аустрелиън Оупън. Световният №2 стигна до финала в Мелбърн след съкрушително 6:2, 6:4, 6:0 над Стефанос Циципас на полуфиналите.

"Не е лесно да се върнеш след 4-5 месеца и да играеш по начина, по който играя. Разбира се, изобщо не го очаквах", заяви Матадора.

Надал е само на една победа от това да се превърне в първия тенисист в "Оупън ерата" (след април 1968) и общо едва третият, който печели всеки от четирите турнира от Големия шлем поне по два пъти. Австралийците Ром Емерсън и Род Лейвър са тези, които са го постигали.

"Не можем да сравняваме останалото от моята кариера с днес. Днес играя добре. Върша много неща добре. Резултатите също казват, че съм направил доста неща добре в моята кариера. Не мога да кажа, че играя по-добре отвсякога, не. Направих много неща през моята кариера. Бях агресивен, защото играех добре. Не е нещо ново, че съм агресивен. Проблемът с мен е, че понеже имах много успех на клей, хората може би си мислят, че не съм агресивен."

След проблемите с контузии през последната година, испанецът взе решение да промени начина на изпълнение на сервис и да бъде по-агресивен с цел да съкращава разиграванията. "Трябва да адаптирам моята игра към новото време и към възрастта ми, това е. Това правя през цялата ми кариера, просто опитвам да адаптирам играта си към условията, през които минавам. Това е единствената причина защо в този момент все още се състезавам на високо ниво."

"Естествено, че няма да играя сервис-воле. Няма да правя уинъри на всяка топка. Но правя всички тези удари с цел. Няма по-добър начин да бъдеш агресивен от това да удряш всяка топка с цел да нараниш съперника. Това е моята цел през цялата ми кариера."

"Сервирам по-добре. Затова успявам да създам повече уинъри на първа топка. Това е единствената причина. За останалото винаги оптивам да бъда агресивен. Имам своя манталитет. Не може да се противопоставиш на своя начин на разбиране на спорта. Не мога да търся уинърите във всяка топка, ако не разбирам спорта по този начин. Менталната част е много важна."

Надал се опита и да утеши съперника си на полуфиналите Стефанос Циципас, когото победи категорично в три сета.

"Част от играта. Понякога печелиш, понякога губиш. Той е млад. Губил съм достатъчно, за да знам това. Всеки се нуждае да премине през това. Всеки трябва да го изживее. Днес играх много добре. Той имаше прекрасен турнир. Първи полуфинал за него. Той е млад. Има всичко да стане велик шампион. Няма причини да си потиснат, когато започваш сезона по този начин дори и ако веднага след мача не си щастлив. Той имаше прекрасен старт на сезона."