Един от най-великите тенисисти за всички времена Рафаел Надал за първи път в своята дълга и изпъстрена с успехи кариера успя да достигне до финал в Откритото първенство на Австралия без загубен сет по пътя. Номер 2 в света прекърши надеждите на младата гръцка звезда Стефанос Циципас, като му даде само 6 гейма – 6:2, 6:4, 6:0.

Първият мъжки полуфинал на сингъл продължи по-малко от 2 часа, в които 32-годишният испанец беше близо до представата за съвършенство. Той допусна само една точка за пробив – която отрази – завърши без нито една двойна  грешка, спечели 85 процента от точките разиграни при негов първи сервис (и 71 процента при тези на втори). Той пласира 28 печеливши удара, с което тотално обезсърчи гръцкия талант. 20-годишният Циципас, когото ще имаме привилегията да наблюдаваме на живо следващия месец на Sofia Open 2019, не успя да загатне за качествата, които му помогнаха да извоюва победи над съперници като Роберто Баутиста-Агут и Роджър Федерер по пътя към полуфиналите.

Форхендът беше голямото оръжие, с което Надал нанесе най-много поражения на своя конкурент и разстрои значително играта му. Стабилната игра от ретур помогна на опитния испанец да се възползва от пролуките и още в третия гейм на първия сет той реализира първи пробив. Като доказан ветеран Надал изчака търпеливо нова възможност да натисне и това се случи в 7-ия гейм. В него Циципас поведе с 40:15 и изглеждаше близо да спечели, но биткаджия като Надал се задържа и това изнерви младока, който допусна нов пробив за 2:5. След кратката почивка испанецът експресно затвори сета, за да дръпне с 1:0.

Вторият сет реално беше единственият, в който младият грък даде битката, която всички очакваха. Той демонстрира невероятна воля, когато събитията се развиваха изцяло по вкуса на Надал в 5-ия гейм. Грешките на младока от бекхенд поставиха ибериеца в позиция да разполага с две поредни точки за пробив. Тук сервисът на Циципас изигра важна роля и му помогна да не допусне грешка. Следващите геймове приключваха доста бързо в полза на сервиращия тенисист, докато не се стигна до 9-ия. Тогава Надал отново извади на показ най-доброто при ретурите си и резултатът отново беше 15:40 при сервис за Циципас. Противникът отрази първата точка за пробив, но следващата вече беше реализирана. Последва сервис гейм, в който Надал не даде нито една точка – 6:4 и 2:0 сета.

Този развой пречупи младия грък и той не успя да спечели нито едно от подаванията си в третия сет. Едва при 5:0 в своя полза и сервирайки за мача Надал допусна възможност да бъде пробит. Испанецът моментално елиминира подобна вероятност и затвори победоносно мача.

Във финала Надал очаква победителя от сблъсъка между Новак Джокович (Сърбия) и Лука Пуй (Франция).