Шампионът в Уимбълдън Роджър Федерер продължава с мощната си игра в тазгодишното издание на турнира и прегази и втория си съперник. Маестрото не остави никакви шансове на Лукаш Лацко и го смаза за по-малко от 90 минути с 6:4, 6:4, 6:1. 

Словакът игра финал в Ийстбърн в седмицата преди третия за годината турнир от Големия шлем, но беше твърде лесно препятствие за Маестрото. И той не срещна затруднения да го прескочи и да се класира за третия кръг. Швейцарецът удължи серията си вече на 26 спечелени сета в Ол Инглънд Клъб. 

Колко убедителен беше легендарният тенисист, трябва да говори фактът, че той даде само девет точки на свой сервис на опонента си. Лацко нито веднъж не достигна до възможност за пробив, а най-голямото му постижение бяха две точки в един сервис-гейм на Федерер. 

Това позволи на осемкратния шампион тук да се концентрира върху правенето на пробив на своя сметка, което и да му предреши победата в сета. В първата част този пробив дойде в седмия гейм, а във втората - в петия. 

Така той рано-рано отказваше съперника от борбата. А в третия сет беше направо безпощаден. Той захапа словака от самото начало и му позволи да запише само един гейм за статистиката и така победата беше за Федерер. 

В третия кръг великият ФедЕкспрес ще срещне победителя от мача между хърватския ветеран Иво Карлович и германеца Ян-Ленард Щруф. Интересното е, че хърватинът е един от малкото играчи в тура в момента, който е по-възрастен от швейцареца. Той е на 39 години, докато Федерер ще навърши скоро 37.