Даниил Медведев се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под №4 надделя над седмия в схемата свой сънародник Андрей Рубльов със 7:5, 6:3, 6:2 след малко повече от два часа игра.

Така Медведев постигна 19-а поредна победа, с което си осигури и изкачване до рекордното в кариерата си трето място в световната ранглиста.

Той пропиля аванс от 4:2, но реализира ключов пробив в 12-ия гейм, за да вземе първия сет.

Двубоят продължи равностойно, но след 3:3 Медведев спечели седем поредни гейма, с което записа и втория сет в сметката, а и поведе с 4:0 в третата част, а това се оказа решаващо.

Той записа 14 аса и 30 печеливши удара и постигна 11-а последователен успех срещу съперник от топ 10 на световната ранглиста.

"Малко преди края на мача започнах да усещам признаци на крампи на лявото бедро. Не го показвах, но усещах, че кракът ми започва да трепери, особено при сервис. Хубавото е, че продължавах да печеля точките. Беше доста горещо, но когато идваш в Австралия, трябва да си готов за подобно време. Има дни с 18-20 градуса, но има и дни в, които жегата направи те смазва. Андрей понесе трудно условията, така че съм доволен, че аз се справих добре", коментира Медведев.

"Срещу приятел никога не е лесно. От деца сме заедно. Но на корта всеки търси победата. Това беше един от най-добрите ми мачове в последно време. Победата в три сета, при положение че той играеше толкова добре, е успех", допълни той.
Медведев очаква победителя от двубоя между Рафаел Надал и Стефанос Циципас.

"Очаквам голямо зрелище. Трябва да бъда готов, който и от двамата да победи", каза той.