Новак Джокович очаквано беше в приповдигато настроение след победата си със 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) срещу Роджър Федерер на финала на Уимбълдън. Новият стар шампион направи любопитно разкритие за това как е възприемал възгласите на феновете по време на сблъсъка. 

"Когато те викаха "Роджър" аз чувах "Новак". Наистина звучи странно, но казвам истината. Опитвам да убедя самия себе си, че се случва точно това. Пък и имената са си близки. Роджър и Новак", каза през смях Джокович на пресконференцията след края на мача.

Той подкрепи тези думи по-рано, след като спаси два мачбола и редица други ключови разигравания, докато 15-те хиляди по трибуните подкрепяха основно швейцарската легенда на тениса.

"Това беше най-изтощителният физически и психически мач, в който някога съм играл. Обещах си само едно нещо, когато излизах на корта - да остана спокоен и съсредоточен, защото ми беше ясно каква ще бъде атмосферата", продължи сърбинът.

"В по-голямата част от мача се защитавах. Роджър диктуваше играта, а аз просто се опитвах да се боря и да търся начин да изляза от ситуациите, които са ключови в мача. Точно това се и случи. Да, можех да играя и по-добре, но пък показах психическа устойчивост. Това ме спаси на няколко пъти, позволи ми да печеля разигравания за мача и да се връщам в него".

"Ако искаш да спечелиш 5-часов мач, трябва да не сваляш нивото и за секунда. От това произлиза факторът издръжливост. Самочувствието също е много важно. Трябва да не спираш да си напомняш, че си в този мач с причина и че си по-добър от съперника", каза още Ноле.

Джокович вече има 16 титли от турнири за Големия шлем. Федерер е с 20, а Рафаел Надал е с 18.

"Доближавам се, но и те продължават да печелят титли. Заедно с тях си помагаме да израстваме, да се развиваме и да продължаваме да играем тенис на високо ниво. Те двамата творят история и това ме мотивира да ги следвам, да постигна дори повече", заяви Джокович.

"Дали ще го направя, или не, не мога да ви кажа. Освен тенисист, аз също така съм баща и съпруг. Трябва да има баланс", завърши сърбинът.