Най-великият мач в тениса! Или поне кандидата за такъв видяха зрителите във финала на Уимбълдън. След невероятна 5-часова битка една легенда като Новак Джокович успя да надделее над друга като Роджър Федерер и завоюва 16-ия си трофей от Големия шлем. 

Сърбинът спечели най-дългия финал на Ол Инглънд Клъб в невероятна драма, която ще влезе в историята. Причината е, че за първи финал на свещената трева в Лондон беше спечелен след шампионски тайбрек след 24-ия гейм. 

На практика световният номер едно триумфира след три успеха в трите тайбрека, които се изиграха в този мач. Те бяха в първия, третия и петия сет, а крайният резултат е 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Маестрото, който след 25 дни навършва 38 години, показа за пореден път, че остарява като виното и с времето става все по-добър. 

Той не просто издържа на корта тези пет часа, но показа удивителна свежест и само може да съжалява, че не вдигна за девети път отличието над главата си. Той имаше два мачбола в петия сет, но по наивен начин ги пропиля и в крайна сметка преклони глава пред опонента си на края на този маратон. 

А Джокера показа, че стигне ли се до такава умопомрачителна битка във финален мач, която се проточва отвъд 5-ия час, няма кой да го победи. И така завоюва втората за годината титла от Големия шлем, пета в Лондон и 16-а в кариерата си. 

Мачът беше равностоен от първата до последната точка. В първия сет имаше една-единствена възможност за пробив и тя беше пред Федерер, но той не успя да я оползотвори и така се стигна до тайбрек. В него сърбинът беше безпогрешен и след 7:5 в дългия гейм поведе с 1:0. 

Отговорът на Маестрото обаче беше великолепен. Той реагира с първия пробив още в първия гейм на втория сет. После веднага го затвърди, а съперникът му отписа частта. И я предаде след 1:6, за да бъде изравнен резултатът при 1:1. 

В третия сет отново се стигна до равностойна битка, в самия му край имаше сетбол за Федерер на подаването на Джокович, но сърбинът го спаси. И пак се стигна до тайбрек, в който световният номер едно не остави никакви шансове на съперника си, за да поведе с 2:1. 

Всички в този момент отписваха почти 38-годишния Федерер, защото не виждаха как може да издържи чисто физически. Но той не просто го направи, той дори вкара мача в пети сет, след като стигна до преднина от два пробива в четвъртия сет и макар да изпусна единия, затвори частта при 6:4 в своя полза.

Така се стигна до решителната пета част. В нея Джокович поведе с пробив за 4:2 и докосваше трофея, но не успя да удържи аванса си, защото още в следващото му подаване Маестрото върна пробива. Следващият пробив дойде в 15-ия гейм и беше пак в полза на швейцареца. 

След това той сервираше за мача и стигна до два мачбола при 40:15. Но ги пропиля с лека ръка, съперникът му обърна развоя и изравни. След което двамата сравнително леко взеха подаванията си до тайбрека, с изключение на последния сервис-гейм на Джокера, в който той спаси брейкбол. 

И така се стигна до първия в историята тайбрек в петия сет на Уимбълдън след 12:12, а както винаги в този мач сърбинът беше безкомпромисен в дългия гейм и след 7:3 в него ликува с титлата, за да обогати колекцията си. 


МАЧЪТ ФЕДЕРЕР-ДЖОКОВИЧ НА ЖИВО

Пети сет: 12:13 (3)

12:13 - Новак Джокович спечели историческия финал на Уимбълдън! Той стигна до ранен минипробив за 4:1, удържа преднината си и достигна до 6:3, където по драматичен начин победата му беше отнета и в крайна сметка ястребовото око наложи преиграването на точката. При него Федерер прати топката извън трибуните и Ноле взе успеха в 5-часовия трилър за 5-та си титла в Лондон. 

12:12 - Роджър Федерер взе подаването си, като не даде точка на Джокович. И така се случи нещо историческо - за първи път в историята финал на Уимбълдън ще бъде решен от тайбрек в петия сет. Това правило беше въведено от този сезон и след 12:12 ще има тайбрек. 

11:12 - Джокович се разходи сериозно по ръба на бръснача, но се измъкна. Въпреки че поведе с 40:0, той допусна обрат, а в крайна сметка пред Федерер имаше два брейкбола, но сърбинът ги спаси с много късмет и усилия. И в крайна сметка световният номер едно си гарантира минимум тайбрек. Сега Федерер ще сервира, за да остане в мача.  

11:11 - Шоуто и драмата са пълни, защото мачът продължава. Федерер беше безкомпромисен и въпреки че подари първата точка при подаването си на Джокович, после записа четири поредни и изравни резултата. 

10:11 - Джокович спечели подаването си и за пореден път Федерер ще трябва да сервира за продължаването на участието си в мача. Геймът премина при критичен момент за сърбина, който допусна изравняване при 30:30, но впоследствие взе двете си точки и пак прати напрежението при швейцареца. 

10:10 - Зрелището продължава! Федерер даде само точка на Джокович при подаването си, пласира много добре сервисите си, записа и един ас, за да изравни за пореден път резултата. Още нищо не е решено. 

9:10 - Джокович продължава да е безупречен на свой сервис. Мощните му начални удари не дадоха никаква възможност на Федерер да отреагира и той записа само един пункт на сметката си и пак ще трябва да сервира, за да остане в мача. 

9:9 - Федерер направи това, което трябваше да направи при предишното си подаване. Той спечели подаването си, след като даде само точка на Джокович. Така всичко върви пак гейм за гейм и развръзката е далеч.

8:9 - Джокович възкръсна от мъртвите и се е устремил към победата. Той взе подаването си почти без проблем, въпреки че при 40:0 даде две точки на Федерер да запише точка. В крайна сметка сега Маестрото ще трябва да сервира, за да остане в мача. 

8:8 - Велико! Джокович връща пробива! На всичко отгоре световният номер едно спаси два мачбола, след това наниза още две точки и смълча Федерер и феновете му, които вече предвкусваха 21-та титла от Големия шлем. 

8:7 - Пробив за Федерер! Маестрото взе подаването на световния номер едно в завързан гейм, в който изоставаше с 0:30. Но записа следващите четири поред точки, като ретурите му бяха убийствени, а после и форхендите затрудниха максимално Джокович. Швейцарецът ще сервира за мача!

7:7 - Федерер не се отказва! Маестрото взе подаването си по начин, все едно не са минали над четири часа от началото на мача и сякаш не е на почти 38 години. В крайна сметка той даде само точка на Ноле за 7:7

6:7 - Джокович взе подаването си и гладиаторската битка продължава. При решителната точка, с която резултатът стана 40:15, Джокович нарочно заби топката в тялото на Федерер, който беше излязъл на мрежата, а после при добавката заби мощен смач. 

6:6 - Федерер продължава битката. Изключително завързан гейм, в който на два пъти се стигна до равенство 40:40, но в крайна сметка с два аса Маестрото успя да измъкне победата в този гейм и остана в битката на прага на четвъртия час от началото ѝ. 

5:6 - Джокович взе пдоаването си, въпреки че имаше главоболия в средата на гейма. Той успя да навакса изоставане от 15:30, като спаси възможен брейкбол за Маестрото с плонж. В крайна сметка той направи това, което зависеше от него, а сега Федерер трябва да сервира, за да остане в мача. 

5:5 - Федерер изравнява резултата и на практика все още нищо не е решено. Маестрото имаше късмет при няколко сервиса, но като цяло имаше инициативата в своя сервис-гейм. Нищо още не е решено. 

4:5 - Джокович взе подаването си и въпреки че резултатът в гейма беше убедителен в негова полза, имаше моменти, в които сърбинът изтръпна, но в крайна сметка не се стигна до изненада и сега Федерер ще трябва да сервира за оставането си в мача. 

4:4 - Федерер затвърждава пробива си, като пак имаше доста мъки. Швейцарецът изоставаше с 15:30, като подари и двете точки за Джокович след неуспешни къси. Но в крайна сметка сервисът му го извади и изравни резултата в решителния пети сет. Всичко започва отначало. 

3:4 - Светкавичен рибрейк за Федерер и битката продължава! Маестрото показа уникални морално-волеви качества! Макар и над 215 минути след началото на мача, 37-годишният швейцарец стигна до първите си възможности за пробив в петия сет, реализира втората от тях и продължава да се надява, че може да измъкне мача от ръцете на световния номер едно!

2:4 - Пробив за Джокович! Федерер този път вече окончателно се пропука на свой сервис, стигна се до две възможности за пробив за световния номер едно. И въпреки че Маестрото отрази едната, при втората беше безпомощен и допусна пробива. Сърбинът докосва титлата!

2:3 - Джокович също измъкна тежък сервис-гейм, но пак сам си го направи такъв. Той дръпна с 40:0, но допусна лек срив, швейцарецът доведе нещата до равенство 40:40, но последваха две бомби от начален удар, които затвориха гейма в полза на сърбина. 

2:2 - Федерер се разходи по ръба на бръснача, но се измъкна сух от водата. Швейцарецът спаси цели три възможности за пробив, но пак сервисът му го измъкна в най-трудните моменти и в крайна сметка не се стигна до пробив и резултатът в сета отново е равен. 

1:2 - Джокович измъкна пореден труден сервис-гейм. В него се стигна до равенство 40:40, но пак добре пласираните сервиси измъкнаха световния номер едно в точния момент и той пак поведе в решителния пети сет. 

1:1 - Федерер се измъкна от сравнително трудна ситуация в сервис-гейма си, като сам си я направи такава. Той поведе с 40:0, но допусна две грешки и Джокович намали изоставането си. При третия геймбол Маестрото игра на втори сервис, който пласира на линията и все пак записа гейма на сметката си. 

0:1 - Новак Джокович взе подаването си в първия гейм на петия сет. Той имаше само леки затруднения при един момент, но там Федерер подцени ситуацията и прати топката в мрежата, опитвайки къса. В крайна сметка световният номер едно без проблем затвори подаването си. 

Четвърти сет: 6:4 

6:4 - Федерер печели сета! Маестрото при втория път, в който сервира за частта, не остави нищо на случайността и не даде дори точка на Джокович. Така зрелището е пълно и този страхотен мач ще бъде решен от пети сет. 

5:4 - Джокович взе подаването си и записа втори пореден гейм. Сърбинът даде само точка на швейцареца и ще го изпоти, карайки го да сервира за спечелването на сета. Ако Маестрото не го направи, със сигурност ще е огромен психологически удар за амбициите му в двубоя. 

5:3 - Рибрейк за Джокович! Както изглеждаше, че сетът е свършил, така изведнъж световният номер едно в света намери сили и върна единия пробив. Той стигна до първата си възможност за пробив в целия двубой, Федерер я отрази след най-дългото разиграване в двубоя до момента от 35 удара, но после се стигна до още един брейкбол за сърбина и той този път го реализира. 

5:2 - Втори пробив за Федерер! Маестрото се доближава до 2:2 сета, след като за втори път в тази част проби Джокович. Сърбинът пък очевидно е отписал случващото се в този сет след първия пробив. Това е разочароващо, защото световният номер едно показа абсолютно същото поведение и във втората част, когато виждаше, че я губи. 

4:2 - Федерер затвърждава пробива си! Страхотен сервис-гейм за Маестрото, който показа точно толкова, колкото е необходимо, за да вземе подаването си, не давайки нито точка на съперника си и затвърди предимството си от пробива. 

3:2 - Пробив за Федерер! Тъкмо когато изглеждаше, че няма какво да се случи и Джокович е по-близо до пробива, Маестрото пласира феноменални ретури и стигна до два брейкбола. И още при първия от тях взе подаването на съперника си. Което му се случи за първи път в този сет и общо за четвърти в мача. Сърбинът няма пробив. 

2:2 - За втори път в мача Федерер има сериозни затруднения на свой сервис. Просто защото едва за втори път му се наложи при свое подаване да се стига до равенство 40:40. Но в крайна сметка пак сервисът го извади и отново изравни резултата в сета. 

1:2 - Продължава шоуто на сервиращите в този сет, а и като цяло в мача. Джокович беше безкомпромисен на начален удар и по великолепен начин реализира превъзходството, не давайки нито точка на Федерер. 

1:1 - Подобаващ отговор на Федерер в труден за него момент. Маестрото започна колебливо, като му се наложи да навакса изоставане от 15:30. Но показа психическа устойчивост и огромна класа, с което обърна развоя в гейма и изравни резултата в сета. 

0:1 - Като изключим тайбреците, за първи път в мача Джокович повежда в резултата в течение на някой от сетовете. Това се случи на неговото подаване и въпреки че даде една точка на Маестрото, не остави съмнение с превъзходството си. 

Трети сет: 6:7 (4)

6:7 - И пак, както в първия сет, тайбрекът е на сметката на Джокович. Сърбинът мобилизира всичките си способности в дългия гейм и беше клинично точен във всеки един момент от него. Това му позволи да вземе обезкуражаващия аванс от 5:1, реализирайки два ранни пробива, което направи задачата му във финалната част от тайбрека прекалено лесна. И го затвори при 7:4 в своя полза, макар Маестрото да успя да върне единия минипробив. 

6:6 - За втори път в мача ще има тайбрек. Джокович взе подаването си, въпреки че първата точка в гейма беше в полза на Федерер. Но в крайна сметка следващите четири точки бяха за сърбина и пак всичко ще се реши в дългия гейм. 

6:5 - Федерер отговори с мощен сервис-гейм, в който не остави никакви възможности на Джокера да реагира. Сърбинът не стигна дори до точка и в крайна сметка Маестрото си осигури минимум тайбрек, като за втори път на Ноле ще му се наложи да сервира, за да остане в мача. 

5:5 - Джокович изравни резултата, като му се наложи да мине по доста тънък лед. Федерер имаше сетбол на подаването на Маестрото, но с великолепен сервис световният номер едно отрази всички опасности и остана в сета. 

5:4 - Федерер отново взима подаването си, въпреки че имаше една миникриза в гейма. Стигна се до 15:30 в полза на Джокович, но с три превъзходни сервиса Маестрото обърна развръзката в своя полза и накара съперника да сервира за оставане в сета. 

4:4 - Мощен и безкомпромисен отговор и от Джокович. Сърбинът пласира страхотни сервиси, за да дръпне с 40:0 и въпреки че даде една точка на Маестрото, нямаше проблем да затвори подаването си и за четвърти път да изравни резултата в сета. 

4:3 - Мощен и безкомпромисен! Федерер взима ключовия седми гейм в сета, като е изключително безпощаден на свое подаване. Той превърна Джокович в един обикновен зрител, който дори не можеше да прехвърли топката в половината му при мощните и вариативни сервиси. Ноле не записа дори и точка в този гейм и Маестрото отново води, макар все още да няма пробиви. 

3:3 - Джокович продължава да взима подаванията си и все повече възвръща ритъма си от първия сет. Отново се стигна до няколко дълги разигравания, които отидоха на сметката на сърбина и в крайна сметка резултатът вече е 3:3 и нищо не е решено в този сет. 

3:2 - Маестрото отново е повече от безкомпромисен на свое подаване и печели гейма, давайки само точка на сърбина. В интерес на истината, до нея се стигна след единственото по-продължително разиграване. Но при останалите точки, когато първият сервис на швейцареца влизаше, нямаше повече от 1-2 удара. 

2:2 - Новак Джокович връща ритъма си. Страхотен сервис-гейм на сърбина, в който се стигна до няколко изключително продължителни разигравания, които завършиха на неговата сметка. В крайна сметка той взе подаването си и изравни резултата в сета. 

2:1 - Федерер продължава да е безкомпромисен на свой сервис. Началният му удар беше просто великолепен, като в нито един момент Джокера не успя "да се закачи" в този гейм. В крайна сметка, давайки му само точка, швейцарецът пак поведе в сета.  

1:1 - Джокович спира негативната си серия. Той най-после записа гейм на своята сметка, взимайки подаването си. Сърбинът даде две точки при подаването си на Федерер, но все пак нямаше проблем да изравни резултата в сета. 

1:0 - Продължава серията от геймове в полза на Федерер, който взе и първия гейм в третия сет. Той обаче на негов сервис, така че засега предимството му не е с пробив. В това подаване даде само точка на Джокович и беше безкомпромисен. 

Втори сет: 6:1 

6:1 - Трети пробив в мача и сет за Федерер! Джокович беше просто фигурант не само в този свой сервис-гейм, но и в сета като цяло. Той не просто не записа точка в този гейм, но и приключи всичко с двойна грешка. Резултатът набързо стана 1:1 сета. 

5:1 - Федерер продължава да мачка на свой сервис. И въпреки затрудненията в началото, когато се стигна до 15:30, той пак вкара в действия мощния си сервис и в крайна сметка поведе с 5:1, приближавайки се само на гейм от изравняването на резултата в сетовете. 

4:1 - Джокович най-после записа гейм в своя полза в този сет. Въпреки че концентрацията му пак изглеждаше под въпрос, той успя да се възползва от шансовете си, дръпна с 40:15, даде още една точка на Федерер, но в крайна сметка затвори гейма на сметката си. 

4:0 - Маестрото затвърждава и втория пробив. Въпреки че тръгна с 40:0, той имаше известни затруднения на сервиса си и това помогна на лидера в ранглистата да навакса две точки изоставане, но в крайна сметка Федерер затвори всичко, макар и на втори сервис. 

3:0 - Втори пробив за Федерер! Джокович продължава да е странно разсеян във втория сет и още не може да запише актив в него. Той почна трагично и изведнъж се озова в позиция 0:40. Федерер реализира втория брейкбол и взе внушителна преднина в сета. 

2:0 - Федерер затвърждава пробива! Отново страхотен гейм между двамата легендарни тенисисти, като Роджър срещна известни затруднения, но в крайна сметка, въпреки че даде две точки на съперника, затвори в своя полза. 

1:0 - Първи пробив в мача! Той е в полза на Федерер, който изигра страхотен гейм на посрещане, а Новак беше изключително разконцентриран след победата в тайбрека на предишния сет. Швейцарецът получи два брейкбола и реализира още първия от тях. 

Първи сет: 6:7 (5) 

6:7 - Джокович печели сета! Изключително завързан тайбрек, в който и двамата имаха своите шансове. Сърбинът поведе с минипробив за 3:1, но на свой ред Маестрото направи обрат до 5:3. После обаче загуби преднината си от минипробив и в крайна сметка позволи на съперника да направи четири поредни точки за 7:5, с което да поведе с 1:0 сета. 

6:6 - Ще гледаме тайбрек! Джокович беше безкомпромисен на свой сервис и не даде нито точка на Федерер, като така всичко ще се реши в дългия гейм, след като през цялото течение на сета имаше един-единствен брейкбол, който швейцарецът не успя да оползотвори. 

6:5 - За първи път в сервис-гейм на швейцареца се стигна до равенство 40:40. В крайна сметка обаче той показа класата си и благодарение на феноменалния си сервис изгради впоследствие разиграванията така, че да вземе двете точки и да си осигури минимум тайбрек в този сет. 

5:5 - Джокович се измъкна от трудна ситуация при 0:30. Втората точка в този гейм в полза на Федерер беше след гениално негово отиграване, при което пусна такава къса топка, която нямаше човек на света, който някак да отрази. Но Джокера се събра, обърна до 40:30 и въпреки че се стигна до едно равенство, успя да вземе подаването си и пак да изравни. 

5:4 - Нов гейм на сметката на Маестрото. Той дръпна от началото с 40:0, но в следващите две точки се наложи да играе на втори сервис, което беше добре дошло за Новак, който ги спечели. Но Роджър завърши подобаващо с ас и пак поведе. 

4:4 - Продължава размяната на сервис-геймове между двамата великани. Джокович този път беше безпощаден на сервис и даде само точка на съперника си. Развръзката в сета обаче е все по-близо и краят му наближава. 

4:3 - Ключовият седми гейм в сета е на сметката на Федерер. Швейцарецът беше повече от безкомпромисен в тази част, като сервисът му работеше безотказно, а това му позволи да атакува мощно при втория удар. Джокович опитваше да върне, каквото може, но беше безпомощен и не записа дори точка. 

3:3 - Сърбинът пак изравнява резултата в геймовете в този сет, след като направи безупречен сервис-гейм. В него даде само една точка на Федерер, който всъщност сам си я изработи. Битката продължава да е равностойна с надмощие на сервиращия. 

3:2 - Затруднения за Федерер, който трябваше да навакса изоставане от 0:30. Той обаче вкара в действие най-мощното си оръжие - вариативният и добре пласиран сервис. До края на гейма Джокович беше просто зрител и Маестрото се измъкна, за да поведе отново. 

2:2 - Първи маратонски гейм в мача, от който Ноле се измъкна на косъм. На три пъти той имаше предимство след 40:40, но и веднъж му се наложи да отразява точка на пробив. Той обаче успя да я спаси, въпреки че игра на втори сервис. Страхотен тенис от двамата. 

2:1 - Страхотен гейм, от който Маестрото излиза победител. Двамата най-после влязоха в няколко дълги разгравания, които предложиха много емоции на феновете. В крайна сметка швейцарецът взе подаването си, давайки две точки на съперника си. 

1:1 - Подобаващ отговор на Джокера, който беше безкомпромисен на начален удар. Геймът приключи за отрицателно време, а Федерер не записа и точка. 

1:0 - Федерер взима първия гейм в мача, след като беше безпощаден на сервис. Той пласира четири великолепни начални удара, които направиха Ноле просто зрител. Все пак сърбинът записа една точка за престиж, но нищо повече.