Роджър Федерер се опита да обобщи чувствата си след загубата на инфарктния слблъсък на финала на Уимбълдън. Швейцарецът не скри разочарованието си, след като пропусна 2 шампионски точки при 8:7 в решителния 5-ти сет, за да загуби в крайна сметка с 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) за 4 часа и 57 минути игра. 

"Как се възстановявам от подобна загуба? Прилича на чувството да те пробият, когато сервираш за мача. Поемаш удара и болката и продължаваш. Опитваш се да забравиш, да извадиш позитиви от мача. А такива има стотици. Може би ще е както през 2008-ма и ще си спомням с усещането, че не е чак толкова лошо", започна философски 20-кратният шампион на турнири от Големия шлем.

"В момента боли и така трябва, както всяка загуба на Уимбълдън. Това е нагласа на ума. Много ме бива да преодолявам такива трудности, защото не искам да се депресирам за един всъщност невероятен мач", продължи той.

"Мачът беше страхотен с много невероятни разигравания, имаше си всичко. Новак също игра страхотно днес, затова се надявам мачът да е добро мерило за тениса като цяло".

"Трудно е да се каже дали щеше да ми е по-лесно да приема загубата, ако беше в три сета. В крайна сметка няма такова значение. Може пък да се чувстваш по-разочарован, по-тъжен и по-ядосан. Не знам какво изпитвам в момента, освен, че изпуснах изключителна възможност и не мога да повярвам. Но това е положението".

"Ако сравняваме с 2008-ма, тогава имаше прекъсвания за дъжд и нощта наближаваше. Но приликите са, че също е епичен двубой, много равностоен с много специални моменти, със сигурност има прилики. Но трябва да се поразровиш, за да ги намериш. И в двата случая съм губещ, така че само тази прилика виждам", завърши разсъжденията си Федерер, обръщайки поглед назад към невероятния финал срещу Рафаел Надал, който Матадора спечели с 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.