На истинска класика, макар и малко позабравена в последните години, ще могат да се насладят феновете на тениса по време на четвъртфиналите на US Open. Финалистите от 2009 г. Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро ще премерят сили за място в Топ 4 на турнира. 

До тази безспорно най-интересна битка в четвъртфиналната фаза се стигна след победите на Маестрото и Кулата от Тандил съответно над Филип Колшрайбер и Доминик Тийм в осминафиналите. 

Бившият номер едно в света се справи сравнително лесно с германския си опонент. За по-малко от два часа той го победи с 3:0 сета, като в отделните части резултатът беше 6:4, 6:2, 7:5 в полза на швейцареца. 

В първия сет имаше равностойна битка, в която се откри само една възможност за пробив и пред двамата тенисисти. Тя беше за Федерер в седмия гейм и той я реализира, за да поведе с 4:3. Впоследствие той удържа преднината си и реализирайки третия си сетбол затвори сета при 6:4 в своя полза. 

Втората част беше далеч по-безоблачна за Маестрото. Той продължаваше да е убийствен на свой сервис, реализира първия си пробив за 3:2, а после и още един за 5:2 и предреши всичко. В крайна сметка победи с 6:2 и дръпна с 2:0 части. 

Мачът продължаваше все така под диктовката на Федерер и в третия сет, макар Колшрайбер да даваше всичко от себе си, за да поддържа интригата. И пак само един пробив се оказа достатъчен на Маестрото, за да вземе и този сет.

Той дойде в 11-ия гейм и впоследствие ФедЕкспрес го затвърди, за да спечели със 7:5 и 3:0. Трябва да се отбележи, че за цял двубой той не даде нито една-едничка възможност за пробив на германския си съперник. 

Така Федерер си осигури битка с Хуан Мартин дел Потро на четвъртфиналите, от когото загуби изненадващо финала тук преди 8 години. Аржентинецът по-рано във вечерната програма беше победил в истински трилър шестия поставен в схемата Доминик Тийм. 

След близо 220 минути битка Кулата от Тандил обърна развоя на мача от 0:2 сета и надделя с 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4. Той загуби разгромно първите две части, но после оръжията му - силният сервис и добрият форхенд, започнаха да сработват все по-добре и да му носят успех. 

Всичко изглеждаше обаче свършило за него в четвъртия сет, когато Тийм му поведе с пробив за 4:2 и впоследствие доведе нещата до 5:3. Дел Потро обаче върна пробива в последния възможен момент и успя да докара нещата до тайбрек, спасявайки и два мачбола на съперника. В него обаче беше безкомпромисен - 7:1 и всичко се реши в пети сет. 

Въпросната маратонска част се реши от един-единствен пробив, дошъл и в последния ѝ десети гейм. Така аржентинецът триумфира в този истински трилър и наградата за него е битка с Роджър Федерер. Полуфиналистът от тази среща ще се изправи или срещу номер едно в схемата Рафаел Надал, или срещу екзекутора на Григор Димитров - Андрей Рубльов.