Изключително класен Григор Димитров постигна перфектна победа с 6:3, 6:4, 7:5 над Томи Робредо и по този начин вече е в третия кръг на Ролан Гарос!

До този момент българинът имаше две загуби от опитния испанец на червено, последната от които преди месец и половина в Маракеш. В Париж обаче видяхме съвсем различен Димитров, който игра концентрирано и на изключително високо ниво през целия двубой като по този начин взе сладък реванш над опитния си съперник.

Българинът отново показа, че се връща към добрите игри от началото на годината и изигра един много качествен мач, в който доминираше над Робредо. Григор бе много агресивен, особено от форхенд, с който напълно доминираше разиграванията с мощни и дълбоки удари. Димитров видимо действаше с настроение и с пределно желание да стигна до победата.

Григор заяви смела цел за Ролан Гарос, иска финал

По този начин световният №13 изравни най-доброто си постижение на Ролан Гарос - третият кръг през 2013. В петък той ще има и възможността да подобри това постижение, а негов съперник ще бъде Пабло Кареньо-Буста.

Нов испанец се изправя на пътя на Григор

И в трите сета по един пробив бе достатъчен за успеха. В първите два Григор бе този, който печелеше много по-лесно сервис геймовете си и след по един брейк в началните моменти на частите стигаше до успеха. В третия Робредо повиши нивото си, но Димитров успя да поддържа резултата, за да се стигне до решителния пробив в 11-ия гейм.

Перфектен Григор Димитров с чудесно начало на Ролан Гарос

Ето и в подробности как се разви мачът:

Първи сет 6:3

Григор започна мача концентрирано, със солидни удари от основната линия, гарнирани с излизания на мрежата. Това му позволи да спечели първите си два сервис гейма на 15. В същото време още в дебютния гейм на съперника Димитров стигна до ситуация 15:40. Опитът на испанеца си каза думата, в този момент той намери своя ритъм и методично стигна до успеха в гейма. Още в следващия му обаче българинът отново си осигури шанс за пробив. Той бе отразен, но при четвъртия такъв топка в аут на Робредо значеше пробив и 3:1.

Брейкът бе затвърден с нов гейм на 15, а след него дойде ред и за първия лесен гейм за Робредо. Димитров обаче продължи да е отличен на своето подаване и отново даде само едно разиграване на своя съперник, принуждавайки Робредо да сервира за оставане в сета. Ветеранът направи необходимото, но световният №13 остана изключително концентриран и реализира още първия си сетбол за 6:3, давайки общо само пет точки на съперника на своето подаване.

Втори сет 6:4

След грешка от форхенд и двойна такава Робредо започна втория сет с 0:30. Стигна се до равенство, но все пак испанецът взе гейма. За Григор обаче последва първи сервис гейм на 0, а първата пауза във втората част дойде при 2:1 за испанеца след гейм на 0 и за него.

Дойде време и за първия труден сервис гейм за Григор. В него той изоставаше с 0:30, взе три поредни разигравания, но неговият съперник все пак стигна до точка за пробив. 

Димитров обаче нямаше намерение да предава подаване и след като премина през четири изравнявания, все пак изравни за 2:2.

А веднага след това последва и пробив! Гришо поведе с 40:0 и при втората възможност хубав опит за минаващ удар от форхенд по правата бе пресрещнат на мрежата от Робредо, чието стоп воле обаче бе в мрежата.

Затвърждаването му не бе никак лесно, след като Робредо се бори за всяка точка и стигна до равенство. Все пак обаче резултатът стана 4:2 преди испанецът да спре серията с бърз гейм в своя полза.

Геймът започна с точка за испанеца, но след ас Григор вече имаше два сетбола и още първият бе реализиран след два поредни смача на мрежата.

Трети сет 7:5

Григор достигна до два шанса за пробив в третия гейм, но Робредо изигра критичните разигравания много умело и не му даде шанс за стигна до ранен брейк в третия сет.

Последваха два бързи гейма преди Димитров да трябва да се измъква от 40:40. Българинът продължи да залага на агресия и в тези моменти и това се отплати с гейм за 3:3.

Робредо започна да взима по-лесно подаванията си и при 5:4 накара Григор да сервира за оставане в сета. Той обаче се справи блестящо - с гейм на 0 за една минута.

И в последния възможен момент Димитров стигна до скъпоценния пробив. Прекрасна контра от форхенд по диагонала от трудна позиция му осигури 15:30, а блестящ минаващ удар, който Робредо не прецени и остави да падне в корта значеше 30:40. Грешка на Робредо пък узакони пробива, а след това реализира първия си мачбол за 7:5.