Григор Димитров започна участието си на Ролан Гарос по най-добрия възможен начин - категорична трисетова победа с 6:2, 6:3, 6:4 над Стефан Робер за по-малко от 2 часа игра.

Българинът изигра отличен мач на централния корт "Филип Шатрие", в който в нито един момент не позволи на съперника да си помисли за нещо повече от достойно поражение. Димитров играеше с настроение, демонстрирайки прекрасен тенис, а Робер нямаше нужната класа да му се противопостави. Световният №13 впечатли и с голяма ефективност и концентрация във важните моменти. Доказателство затова бе фактът, че бе 100-процентов при възможностите си за пробив - 6 от 6.

По този начин Григор записа първа победа на Ролан Гарос от 2013 година насам. Тогава той достигна до най-доброто си постижение в Париж, трети кръг. В последните си три участия пък отпадаше неизменно в първи кръг след поражения от Иво Карлович (2014), Джак Сок (2015) и Виктор Троицки (2016). Този път обаче ранно разочарование нямаше, а Димитров продължава във втори кръг, където негов съперник ще бъде Томи Робредо, победил в четири сета Даниел Евънс.

Григор: Бях фокусиран, страхотна неделя.

Мачът във френската столица започна с маратонски 9-минутен гейм, в който Димитров спаси 3 шанса за пробив. Този дебютен гейм се оказа много важен, защото след него българинът заигра много по-уверено и след два пробива стигна до успеха в сета. Втората част се разви по подобен начин. В третия гейм Григор отрази два шанса за пробив, след което на свой ред проби за 3:1, а след това още веднъж за 5:1. Робер все пак върна единия брейк, но в следващия си сервис гейм българинът затвори частта - 6:3.

Последният сет в мача стартира с много концентрирана и прецизна игра от ракетата на Гришо, довела до два пробива и 4:0. Това развитие обаче сякаш го поуспокои прекалено много и той зачести грешките в следващите няколко гейма. В същото време Робер заигра много агресивно и успя да вземе три последователни гейма. При 5:4 Григор сервираше за мача и въпреки че губеше с 0:30, спечели следващите четири разигравания за 6:4.

Неудобен испански ветеран за Григор Димитров във втори кръг

Ето как се разви мачът:

Първи сет 6:2

Мачът започна с много труден гейм за Григор, продължил цели 9 минути. В него Робер се възползва от няколко неточности, за да поведе с 40:15. Димитров отрази два брейкбола, а малко след това и още един. Французинът обаче не се отказа и геймът премина през още три равенства преди да се стигне до успеха за българина.

Той на свой ред имаше наглед добра възможност в следващия гейм при 0:30. При 15:30 последва изключително класно и продължително разиграване, което обаче завърши в полза на Робер, а след него ветеранът си спечели гейма за 1:1.

В третия гейм Димитров демонстрира, че вече напипва ритъма, особено на сервис, и без проблеми поведе с 2:1 на първата почивка.

А след това няколко отлични ретура му донесоха три брейкбола при 0:40, от които още първият бе реализиран след грешка на мрежата на неговия съперник. Пробивът бе затвърден с нов гейм на 0 и така резултатът набъбна на 4:1.

Последва поредният сервис гейм на 0 за българина, след който той накара съперника да сервира за оставането в сета. След брилянтен форхенд уинър, последван от печелившо деми воле на мрежата Гришо си осигури два сетбола, а още при първия Робер направи довйка грешка, сложила край на първата част след 34 минути игра.

Втори сет 6:3

Григор започна и втория сет с гейм на 0 преди световния №113 да сложи край на серията му с комфортен гейм на своето подаване. Малко изненадващо с оглед на случващото се на корта, Робер успя да стигне до два шанса за пробив в третия гейм, след като отправи два отлични бекхенд уинъра по правата. Григор обаче действа много прецизно в първите трудни моменти след първия гейм в мача, спаси двата шанса и отново поведе.

И за разлика от своя съперник, световният №12 отново бе перфектен на шанс за пробив, макар и с голяма помощ от самия Робер. Димитров си осигури подобна възможност при 30:40, след което французинът сбърка волето на мрежата.

А пробивът бе затвърден с гейм на 0 и така авансът се увеличи на 4:1. Грешките от ракетата на Робер зачестиха, стигна се до 15:40 в шестия гейм, а българинът отново бе перфектен при шанс за пробив - 4 от 4, нов брейк и 5:1.

Димитров сервираше за спечелване на сета, но точно в този момент освободената игра на Робер му донесе първи пробив в негова полза в целия мач. Французинът взе и последващия си сервис гейм. С новите топки обаче Григор нямаше намерение да дава повече шансове на съперника и с гейм на 15 сложи точка на втория сет.

Трети сет 6:4

Григор започна много концентрирано третия сет и още в първия гейм постигна пробив, продължавайки 100-процентовата си ефективност на шансове за пробив. Брейкът бе затвърден на 0, а серията продължи с още един пробив дошъл след много солидна игра от основната линия.

Като че ли вторият брейк наруши концентрацията на Гришо, който даде три брейкбола на съперника при 0:40. Само че отново в този момент Димитров бе перфектен и след пет последователни точки стигна до 4:0.

Робер сложи точка на серията след гейм, преминал през равенство. След това пък притиснат до стената французинът заложи всичко на агресията и успя да върне единия пробив след гейм на 0. 

№113 в света успя да вземе и следващия гейм, което максимално вдъхнови френската публика. Григор обаче демонстрира характер в следващия гейм при 30:30 се справи със ситуацията, доближавайки се на гейм от победата в мача. Геймът започна с 0:30, но след това Димитров бе перфектен, взе следващите четири разигравания и сложи край на двубоя.