Международната тенис федерация ITF излезе с изявление в следствие на скандално завършилия финал на US Open между Наоми Осака и Серина Уилямс.

В него Уилямс получи служебен гейм в полза на съперничката заради три предупреждения от съдията на стола в рамките на няколко минути. Те бяха за треньорски указания, чупене на ракета и обиди към съдията Карлос Рамос.

Няколко дни след финала емоциите още не утихват, най-вече поради факта, че Уилямс твърди, че решенията на португалския рефер са поради това, че е жена.

От WTA подкрепиха своята звезда и обявиха, че Рамос е демонстрирал сексизъм. От ITF обаче похвалиха съдията за ръководенето му на срещата като според тях той е действал "с професионализъм и почтеност".

Ето какво се казва в изявлението:

"Карлос Рамос е един от най-опитните и уважавани съдии в тениса. Решенията на господин Рамос са в съответствие с правилата и това бе препотвърдено от решението на US Open да глоби Серина Уилямс за трите провинения."

"Разбираемо е, че такъв неприятен инцидент на толкова високо ниво ще провокира дебат. В същото време е важно да помним, че господин Рамос пое задълженията си като официално лице съгласни съответните правила и действаше през цялото време с професионализъм и почтеност."