Вторият кръг на Аустрелиън Оупън поднесе поредна голяма изненада. Един от фаворитите за добро представяне в Мелбърн Давид Гофен отпадна едва във втория си мач от французина Жулиен Бенето. 

Белгиецът беше поставян дори сред скритите фаворити за отличието след перфектното си представяне на турнира в Лондон през ноември, в който би Рафаел Надал и Роджър Федерер, а на финала падна от Григор Димитров. 

Сега обаче трябваше да преклони глава пред 59-ия в света французин след тричасова битка в жегата в Австралия при 1:3 сета (6:1, 6:7, 1:6, 6:7). Така седмият поставен е аут от надпреварата и засега е най-голямата жертва в схемата. 

А началото на мача не предвещаваше тази развръзка. Гофен започна мощно, проби съперника си още в първото му подаване, а впоследствие реализира още два пробива до края на сета, за да го спечели с впечатляващото 6:1. 

Във втората част обаче коварният французин се събуди. Двамата размениха по един пробив в самото начало и в самия край на сета, което доведе до тайбрек. В него битката беше завързана, но Бенето реализира минипробив в последния възможен момент и спечели дългия гейм със 7:5, с което изравни резултата. 

В третия сет Гофен просто отсъстваше. Съперникът му го попиля за 6:1 и така се стигна до решителната четвърта част. Тя се разви по подобие на втората с бързи размени на по два пробива и нов тайбрек. 

В него Бенето показа по-здрави нерви и навакса изоставане от 2:4, след което наниза пет поредни точки и затвори мача в своя полза, поднасяйки най-голямата изненада при мъжете до момента. 

Подобни проблеми нямаше за Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът даде един сет на непоставения руснак Карен Хачанов, но след 6:4, 7:6, 6:7, 6:4 и близо четири часа на корта се поздрави с класирането за следващата фаза. В нея ще се изправи срещу Томаш Бердих.