Бившият номер едно в света Новак Джокович показа леки колебания в мача си от втория кръг на Аустрелиън Оупън срещу Гаел Монфис, но се класира напред. Сърбинът загуби първия сет, но впоследствие отвя съперника си и след 4:6, 6:3, 6:1, 6:3 е на 1/16-финалите. 

Първият сет на двубоя под палещото слънце в Мелбърн предложи много обрати. Монфис реализира два бързи пробива, за да дръпне с 3:0, но ги изгуби веднага и Ноле изравни за 3:3. Но пък после веднага изпусна подаването си и французинът пак дръпна. 

Монфис спаси две точки за пробив и впоследствие се стигна до това да сервира за сета. В него спаси отново два брейкбола и реализира втория си сетбол, за да поведе с 1:0 след 6:4. Но това беше всичко добро за него в този мач. 

Постепенно Джокович стабилизира играта си, а французинът изпитваше огромни трудности в жегата. Във втория сет Джокера неколкократно беше близо до пробива и в крайна сметка го реализира в осмия гейм, за да поведе с 5:3 и после да затвори частта на свой сервис. 

В третия сет сърбинът беше неумолим, като реализира три пробива и даде само гейм на съперника си. Още тогава изглеждаше ясно кой ще е победителят. В четвъртия сет бившият номер едно преживя една миникриза в петия гейм, когато му се наложи да спасява четири брейкбола, но се справи великолепно. 

В крайна сметка той пак проби за 5:3 и сервираше за победата в мача. На свое подаване му се наложи да спасява още една точка за пробив, а му се откриха и четири мачбола, реализира последния и се класира за третия кръг. Там го чака доста по-лесно препятствие - 21-ият в схемата испанеца Алберт Рамос.