Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер съвсем резонно се класира за осминафиналите на любимия „Уимбълдън”, където ще премери сили срещу родната звезда Григор Димитров. Швейцарският маестро се оказа твърде голяма хапка за 27-ия поставен в схемата Миша Зверев  и германецът отстъпи с 6:7 (3), 4:6, 4:6 за по-малко от 2 часа игра.

35-годишният Федерер допусна известни колебания единствено в първия сет, когато пропиля ранно реализирания пробив. Зверев го върна и докара събитията до тайбрек, където беше сломен по категоричен  начин.  В другите две части по един брейк бе достатъчен за Гения от Базел, за да постигне своята победа №317 на сингъл в турнирите от Големия шлем. По този показател той вече е абсолютен лидер, изпреварвайки с един успех доминаторката при дамите Серина Уилямс (316).

Гришо: Отново се движа във вярната посока

Зверев при всички положения се държа достойно и заложи на познатия си стил сервис-мрежа. Лошото за него бе, че Федерер бе напълно подготвен за такъв сценарий и знаеше много добре как да обърне нещата в своя полза. Швейцарецът проби 29-годишния си противник в 4-ия гейм на първия сет, подпомогнат от двойните грешки, които нараниха играта на Зверев. Впоследствие Федерер затвърди пробива за 4:1, но в седмия гейм настъпи неочакван спад при подаването му и Зверев реализира още първата си точка за връщане на пробива. Германецът изравни резултата и логично се стигна до тайбрек, където два минипробива решиха всичко. Федерер реализира първия за 2:0, а след това печелеше сервисите си, за да получи три поредни сетбола при 6:3. Още първият от тях бе реализиран и така Зверев се оказа догонващ в резултата.

Виландер: Григор има нужда от оттеглянето на Федерер, за да заеме мястото му

Това повлия върху психиката на немеца. Зверев се пропука още в третия гейм на следващия сет, макар и да спаси една точка за пробив. До края Федерер сервираше на ниво и като се изключи критична ситуация при 3:2, бе недостижим за опонента.

Третият сет се разви по абсолютно същия сценарий  - пробив за Федерер в третия гейм, спасена точка за връщане на брейка в петия и безоблачно представяне на сервис до края.

Маестрото с мощни суперлативи за Григор

Така Федерер ще се изправи за 6-и път срещу Григор Димитров, като това ще е не просто първият дуел между двамата на „Уимбълдън”, а първият на трева изобщо. Дотук двамата са мерили сили единствено на твърди настилки, като хасковлията все още няма победа над големия си идол. Първият им датира от 2013 година, когато Федерер надвива Гришо в Базел. Следва още един мач между тях в родния за Маестрото град, а после два поредни дуела на турнира в Бризбейн.

Единственият им сблъсък на ниво „Голям шлем” бе в началото на миналата година, когато Федерер надви Димитров с 3:1 сета (6:4, 3:6, 6:1, 6:4) в 1/16-финалите на Аустрелиън Оупън.