Приказката на US Open за руския тийнейджър Андрей Рубльов, която включваше и елиминирането на Григор Димитров във втория кръг, приключи на четвъртфиналите. Младокът беше свален на земята след тежък погром от номер едно в схемата Рафаел Надал. 

Класика Федерер - Дел Потро за 1/4- финал на US Open

Испанецът даде само пет гейма на опонента си и го отвя след 6:1, 6:2, 6:2 за по-малко от 100 минути на корта. Така той чака на предпоследната фаза победителя от голямата битка на този етап от турнира между Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро. 

Рафа се завърна в Топ 8 на US Open след четири години

В нито един момент този мач не предложи сериозна интрига. В първия сет Надал проби рано и поведе с 2:0, но Рубльов върна пробива. Но последва срив в играта му и до края на сета записа само три точки! Така логично Матадора взе частта с 6:1. 

Вторият сет беше равностоен само в началото си. Той вървеше без пробиви до 2:2, след което испанецът направи първия си пробив в него и всичко приключи. Той затвърди успеха си за 2:0 с втори пробив и в крайна сметка взе частта с 6:2. 

В решителната трета част Надал проби още в първия гейм и на практика сложи точка на спора в петия. Тогава поведе с втори пробив за 4:1, реализирайки седмия си брейкбол. При 6:2 всичко приключи и световният номер едно се класира за полуфинала.