Бившият №1 в тениса Новак Джокович призова своите колеги да поискат повече пари от наградните фондове на турнирите като предложи и създаването на независим съюз на тенисистите.

Според "Дейли Мейл", 12-кратният шампион от големия шлем, е направил това по време на годишната сбирка на тенисистите в Мелбърн в петък. Сърбинът е помолил официалните лица от АТР и Тенис Австралия да напуснат залата след речите на турнирния директор на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли и президента на АТР Крис Кърмоуд.

Пред около 150 тенисисти, Джокович, в тандем с австралийски адвокат, е направил дълга реч, в която е предложил създаването на отделно сдружение на тенисистите с цел да се борят за по-големи наградни фондове.

Това идва и на фона на факта, че и четирите турнира от Големия шлем постоянно увеличават сумите от наградни фондове, които раздават.

Самият Джокович е първият тенисист, който прекрачи границата от 100 милиона долара от наградни фондове, но въпреки това е на мнение, че тенисистите печелят малко в сравнение със състезатели от други спортове.

Според "Дейли Телеграф", той е направил сравнение с НБА, където състезателите получават около 50% от приходите в сравнение със 7% в Големия шлем.

Според информациите, Роджър Федерер е бил сред тези, които не са се съгласили с думите на Джокович.