Най-добрата ни ракета Григор Димитров преодоля Ришар Гаске по пътя към осминафиналите на Аустрелиън оупън, но там на нисък старт го очаква един не толкова познат тенисист, който обаче донесе изненадата в турнира, отстранявайки Новак Джокович. Това е узбекистанецът Денис Истомин.

Кой е той и трябва ли Григор да бъде нащрек при срещата си с него?

Денис Истомин е роден на 7 септември 1986 година. Започва професионалната си тенис кариера през 2004 година, а в момента се намира на 117-о място в световната ранглиста.

Най-доброто класиране на тенисиста е от 2012-а година, когато той стига до 33-ата позиция в класирането.

Брилянтен Гришо "скри шапката" на опитния Гаске и е на осминафинал

През 13-годишната си кариера, 30-годишният Истомин е заработил 4,6 милиона долара от наградни фондове.

При предишните си участия в турнири от Големия шлем, Денис е стигал само до четвъртите кръгове на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ, съответно през 2012-а и 2013-а.
Единствената титла в кариерата му е от Нотингам Оупън, част от тенис турнирите ATP 250 през 2015 година. Във финала той се наложи над американеца Сам Куири.
Истомин стигна до финалите в Ню Хевън (2010) и Сан Хосе (2012), но допусна поражения от украинеца Сергей Стаховский и канадецът Милош Раонич.

Григор хвали публиката след успеха над Гаске

Интересното за победата му над Новак Джокович е, че този успех идва след най-лошия сезон в кариерата му (2016). Той спечели само четири от срещите си с играчи от основната схема през 2016-а и няма две поредни победи през целия сезон.

Интересен факт около състезателя е, че майка му го представя в света на спорта, когато е много малък и остава негов треньор и през професионалната му кариера.

Пътят на Григор към осминафиналите в Мелбърн

През 2001 година тенисистът претърпява автомобилна катастрофа, след която докторите не дават никакви надежди той да играе тенис отново. Две години след това обаче той започва да тренира отново и става професионалист през следващия сезон, а сега отстрани един от фаворитите за титлата в Мелбърн и ще се бори за място на четвъртфиналите.

Палачът на Ноле чака победителя от Димитров-Гаске

Григор Димитров и Денис Истомин вече са се срещали два пъти на корта. Първият, когато Гришо е бил 17-годишен и допуска загуба от узбекистанеца. Българинът обаче изравнява баланса през 2014 година в Шанхай (Maстърс), когато успява да го победи.