Опитният Денис Истомин продължава да пише своята приказка в тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън. 30-годишният узбек за първи път в кариерата си достигна 1/8-финалите в Мелбърн след много тежка и оспорвана 5-сетова битка с 30-ия в схемата Пабло Кареньо-Буста. Истомин, който по-рано хвърли бомбата с елиминацията на Новак Джокович, се наложи с 6:4, 4:6, 6:4, 4:6, 6:2.

Успехът над Кареньо-Буста ще върне обратно в световния топ 100 Денис Истомин, който се включи в турнира с „уайлд кард“ от организаторите. В предишните си десет участия в Откритото първенство на австралия узбекът само два пъти бе достигал до третия кръг. За място в следващия етап той ще спори с победителя от дългоочаквания сблъсък между Григор Димитров и Ришар Гаске.

Първите два сета в мача му срещу Кареньо-Буста се решиха от само един пробив. В първия Истомин успя да реализира брейкбол тъкмо в десетия гейм, за да стартира с 6:4 в своя полза. При следващия узбекът допусна много сериозен спад в играта си при 2:2 и му беше много трудно да се върне от 0:40. Той спаси един от трите брейкбола, но при втория нямаше шанс. Това се оказа достатъчно за испанеца, който от първи опит изравни сетовете.

Третият сет предложи много повече битка, която започне зле за Кареньо-Буста. Той бе пробит за 0:2, но пък намери сили да го върне за 4:5. Тъкмо когато всички очакваха дуелът да продължи по-дълго, Истомин получи шанс да приключи сета с пробив и се възползва.

Четвъртият се разви по начин, подобен на първите два. В третия гейм след изключително яростна битка Кареньо-Буста проби сервиса на Истомин за 2:1. Той беше много близо да повтори това в 7-ия гейм, а узбекът спаси три брейкбола. Те обаче бяха без значение, защото Кареньо-Буста спечели на нула десетия гейм, за да вкара двубоя в пети сет.

Там всичко вървеше равностойно и без пробиви до 3:2 в полза на Истомин, когато настъпи рязък спад в представянето на Кареньо-Буста. Той допусна пробив за 2:4, който беше затвърден, а след това видимо обезверен позволи и втори такъв, който беше с цената на крайния успех.