България ще бъде домакин на Европейско първенство по плажен тенис за втори път в историята. Най-добрите състезатели на стария континент ще премерят сили във ваканционно селище Санта Марина (град Созопол) от 9-и до 11-и септември 2016 г. Санта Марина и компания Феър плей са официален партньор на БФТ за 2016 г. 

Предишното домакинство на страната ни на такова събитие, чиито организатор е Тенис Европа, бе през 2011-а, а през 2012-а приехме и Световното индивидуално първенство. Страната ни е заслужила доверието на международните организации с домакинствата си и на редица международни турнири, сред които и такива от категории 2, 3 и 4. 
Европейското първенство по плажен тенис е едно четирите големи събития в календара по плажен тенис на Международната тенис федерация (ITF).

Началото на този спорт датира от началото на 80-те години на миналия век, а за негова родина се смята Италия и именно италианците са сред най-добрите състезатели в света. От 2007 г. се организират шампионати на Европа, а от 2009 г. се провежда и Световен шампионат по плажен тенис. 

България прави своя дебют на европейско първенство през 2008 г. в Римини (Италия), а през миналата година националният ни отбор завърши на 6-о място в израелския курорт Ейлат.

От утре започва участието на националния ни отбор по плажен тенис на Световното отборно първенство в Москва. България е в състав Лазарина Стефанова - Катина Симеонова и Емил Аргиров - Димитър Симеонов, като състезателите ни са с екипи на Asics.