Акцията по издирването на Боян Петров продължава, но тя бе прекратена за днес. Тя ше продължи утре рано стурин непалско време, когато екипът шерпи ще се отправи към лагер 3.  Gong.bg ще следи подробно как протича спасителната операция по часове. 

Към 19,00 часа - Спасителната акция за Боян Петров беше прекратена за днес. Екипът, издирващ българския алпинист ще пренощува в близост до лагер 2, а търсенето ще бъде подновено рано сутрин местно време, когато катерачите ще се отправят към лагер 3.

Акцията бе прекратена заради слабата видимост и пряката опасност за екипа шерпи, които провеждат спасителната операция. Здравословното състояние на всички към този момент е много добро. Екипът е съставен от шестима непалци и десетима китайски катерачи.

Към 16.30 часа - Спасителите от Simrik Air разпространиха официално съобщение. Може да го видите ТУК!

Към 13:55 часа NOVA описва детайли по издирването на Боян Петров с хеликоптери. Те са стигнали до базовия лагер, презаредили са и са тръгнали към лагер 2. Кръжали са дълго над него и са се насочили към лагер 3. Успели са да стигнат малко под върха. Там са видели няколко подозрителни пакета и палатка. Силният вятър обаче прекрати операцията по въздух.

Наземните спасителни екипи са стигнали лагер 2 и продължават нагоре. Вероятно до няколко часа ще стигнат лагер 3 и ще проверят палатката.

Към 12:00 часа се съобщава, че Боян Петров не е бил открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. За това информира режисьорът Поли Генчева, която е в района и следи всички действия.

По-рано Деян Петков от екипа на алпиниста Боян Петров разкри пред bTV, че в Лагер 2 са открити две добре поставени палатки. Шерпите пък се предвижвиха натам, за да направят оглед. Припомняме, че надеждата беше българският алпинист да се намира именно в Лагер 2, тъй като палатките са обособени с всичко необходимо за оцеляване.

Въздушните екипи намерили следа при издирването на Боян Петров

По-рано днес Йогеш Сапкота, маркетинг директор на Simrik Air, който координира спасителната акция по въздух и земя от Непал разкри, че няколко "подозрителни обекта" и палатка са били забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма. След това тази информация бе отрчена от Деян Петков. Ако в действителност палатка в Лагер 3 не е открита, то това означава, че алпинистът или я е взел със себе си, или е била издухана от вятъра. 

Жената на Боян Петров: Вие направихте невъзможното възможно!

Китай ангажира близо 100 души за акцията, в това число спасители, медици и логистични екипи. Усилията им по издирването на нашия сънародник продължават.