Спасителната акция във връзка изчезналия в Хималаите ни алпинист Боян Петров беше подновена рано тази сутрин. По информация на NOVA около 5,30 часа местно време хеликоптерите и наземните екипи са подновили усилията да намерят българина, който за последно е видян на 29 април в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма (8013 м).

Защо надеждата на Боян Петров е да бъде в лагер 2?

Специалист: Какво представлява изкачването на връх Шиша Пангма?

Двата хеликоптера са стигнали до базовия лагер в Катманду, презаредили са и са потеглили към лагер 2. След това машините са летяли и до лагер 3, от който започва последната отсечка до самия връх. За съжаление лошото време и силният вятър отново са довели до прекратяването на мисията по въздух.

Съпругата на Боян Петров: Сигурна съм, че не преследваме вятърни мелници

Приятел на Боян Петров: Спасителната акция започна много късно

В същото време наземните екипи вече трябва да са стигнали лагер 2, който към момента изглежда най-добрия шанс за Боян Петров. Те ще стартират претърсване на палатките за българина или каквито и да било следи, оставени от него. Сред претърсващите е и легендарния шерпа Мингма. Предстои анализ и обследване на събраната дотук информация.

Китай ангажира близо 100 души за акцията, в това число спасители, медици и логистични екипи. Усилията им по издирването на нашия сънародник продължават.