Спасителният екип от „Simkir Air“ публикува официално съобщение във връзка с проведена операция по спасяването на Боян Петров. Както е известно, два хеликоптера излетяха в търсена на българския алпинист, от когото все още няма следа.

В търсене на Боян Петров: До няколко часа наземните екипи ще са в лагер 3

Междувременно наземни екипи тръгнаха по вероятния маршрут на Петров и след достигане на лагер 2 бе установено, че българинът не е там.

Ето и какво написаха от „Simkir Air“:

„Нашите хеликоптери тръгнаха още вчера рано сутринта, но заради силния вятър бяха принудени да изчакат подобряване на метеорологичните условия. Тази сутрин, около 7.30 часа местно време (Китай) нашите хеликоптери започнаха издирването, като екипът ни даде най-доброто от себе си, за да се доближи до най-високата точка на Шиша Пангма.

Нашите хора дадоха всичко от себе си, за да преобърнем всяко кътче. Когато летяхме към лагер 3, забелязахме съмнителни обекти. Отново, в рамките на 30 минути, вторият етап на издирването бе проведен. Хеликоптерите летяха около Шиша Пангма, в близост до съмнителните обекти, за да бъдат направени видео и снимки. А междувременно се провеждаше издирване и в други различни зони.

След това хеликоптерите се върнаха в базата. Нашият екип проучи забелязаните обекти, но установи, че няма човешки следи, а се касае за скали и камъни. Горивото ни привърши и се върнахме в Катманду. Когато се върнахме в базата след втория си опит, някъде след 2-3 часа шерпите претърсиха лагер 2. Имаме официално потвърждение, че Боян не е открит в лагер 2.

Ние оставаме в готовност при необходимост да излетим от Катманду. Последните информации са от 15.00 часа местно време (Непал)“.

Китайският посланик: От 13 май ще търсят Боян Петров от лагер 3 към върха

Китайското правителство прави всичко възможно за спасяването на Боян Петров