Участникът в много спасителни мисии и любител на екстремните спортове Иван Кристоф опита да хвърли повече яснота около казуса с финансовата подкрепа, която той заяви във връзка спасителната акция по откриването на изчезналия в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите Боян Петров.

Обещаните преди 2 дни 50 хиляди щатски долара породиха буря в социалните мрежи. Тя бе предизвикана от реакцията на съпругата на Петров – Радослава Ненова, че „не познава този човек” и той не част от екипа ѝ. Кристоф оповести намеренията си с пост във „Фейсбук”, като се оказа, че парите не са били преведени по сметката, която Ненова направи дни по-рано специално за набиране на средства във връзка със спасителната мисия.

В предаването „Събуди се” по NOVA Кристоф обясни, че действително не се познава лично с Ненова, а обещаните пари са предназначени за директно плащане към компанията, която организира мисията с хеликоптерите.

 „Разбира се, че не я познавам съпругата на Боян Петров. Няма значение това. Ние сме съпричастни. Случилото се показва лошо менажиране на кризата”, коментира Кристоф.

„Ние говорим с министерството, с координационния център.”

„Става дума за хеликоптерната операция и т. нар. „proof of fund” (от английски – доказателство за наличие на средства). Тези хора са спасители, а аз съм професионалист. Казва се, че трябва да тръгне хеликоптер, но нямало средства. Тези пари са от моя бюджет, знам за какво иде реч. Боян Петров е добре осигурен, има толкова много спонсори зад гърба си.”

„Той има застраховка (в алпийска застрахователна компания - б.р.), събрани са пари. Няма такова нещо като може би ще се възстановят – или се възстановяват, или не (на дарилите по сметката, създадена от Ненова – б.р.). За да оцелее този човек 7 дни, той трябва да е извънземен.”

Жената до Боян Петров: Не ми казвайте, че нещо е невъзможно!

„Разбира се, че тези пари ще ги преведа на компанията, която извършва спасяването. Аз тази жена не я познавам. Веднага попитах какво ще струва, с копие до тази дама. Ние даваме пари целево. Така че сме в движение.”

„Не съм от онези пенсионери, които си хвърлят парите във въздуха. Те отиват целево. Аз знам какъв е механизмът. Аз се свързах с тях (с Ненова и екипа ѝ – б.р.) и те не искаха пари на момента. Тук изобщо не е ставало дума за пари. Когато се плаща за хеликоптерни спасители, се плаща директно на тях. Те са предплатени.”

„Парите са за спасителите. Те са за спасяването. Обикновено тези хора работят с пари в брой. В един момент не се знаеше колко ще струва. Затова запитах какви са цените, за да излети хеликоптери. Аз не съм говорил за дарение. Аз не плащам пари на чужди жени, парите отиват по предназначение.”

„Това, което ме грабна в този човек (Боян Петров – б.р.), е, че покорява върхове, докато е бил отписан, така да се каже. Говори се, че катери без да поеме рискове, че бил педантичен. Две големи банки стоят финансово до него. Тук идва моята грешка – аз не съм педантичен, премерен, в критични ситуации реагирам”, допълни Кристоф.