Американските състезатели по плуване Джак Конгър и Гунар Бенц напуснаха Бразилия, след като бяха разпитани от полицията във връзка с инцидента по врема на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Двамата се опитаха да напуснат Бразилия в сряда, но бяха свалени от самолета, за да дадат показания. Сега обаче те получиха разрешение да напуснат Рио де Жанейро. 12-кратният олимпийски медалист Райън Лохте се завърна в САЩ още в понеделник, а Фейгън остава в Бразилия.

Конгър, Бенц, Джеймс Фейгън и Райън Лохте твърдяха, че са били нападнати в неделя сутринта от въоръжени лица с автомати, които са се представили за полицаи и са ги обрали, като са им взели пари, ценности и документи.

Вчера обаче стана ясно, че Лохте си е измислил, че е станал жертва на въоръжен грабеж в Рио де Жанейро.

Служител в бразилската полиция разказа, че в около 6 часа сутринта в неделя Лохте заедно с трима съотборници от американския плувен тим Джак Конгър, Гунар Бенц, Джими Фейгън, спрели с автомобил на бензиностанция в Бара да Тижука, квартал на Рио де Жанейро, където са ситуирани множество олимпийски обекти. Единият от четиримата се опитал да влезе във външна тоалетна, но вратата била заключена, след което плувците я натиснали и я счупили.

Един от охранителите на бензиностанцията влязъл в спор за американците заради повреденото имущество. Той имал оръжие, но в нито един момент не го е вадил или насочвал към състезателите.

В последствие пристигнал управителят на бензиностанцията. Той използвал услугите на клиент, за да превежда, като поискал от плувците да заплатят счупената врата. След кратка дискусия те му дали неопределена сума пари и напуснали мястото.

Полицията в Рио де Жанейро повдигна обвинения срещу Лохте и Фейгън за "вандализъм и даване на фалшиви показания". Според законите в страната окончателното решение трябва да се вземе от съда. Спортистите може да получат между присъди между един и шест месеца затвор и глоба.

Олимпийският комитет на САЩ официално се извини за поведението на четиримата плувци.

"Поведението на тези спортисти е неприемливо", се казва в изявление на централата. /БТА