Руският джудист Хасан Халмурзаев спечели олимпийската титла в категория до 81 кг на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. На финала 22-годишният руснак се наложи с ипон над американеца Травис Стивънс, който по пътя си елиминира българина Ивайло Иванов. Бронзовите медали станаха притежание на Таканори Нагае (Япония) и Серджиу Тому от ОАЕ.

Новият олимпийски шампион има опита си от младежките олимпийски игри, където стана шампион, а тази година се окичи и с европейското злато. Той донесе 11-и медал за Русия на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и трети в турнира по джудо.

Българинът Ивайло Иванов след две победи отпадна на четвъртфинал от Стивънс, след което обаче имаше шанс да излезе на битките за медал. В репешажа обаче той отстъпи с ипон в допълнителното време на Матео Маркончини (Италия). Така Иванов, заедно с канадеца Антоан Валоа-Фортие, поделят 5-ото място.

Самият италианец също не успя да се окичи с медал, след като в един от малките финали отстъпи на Серджиу Тома също с ипон. В другия Таканори Нагае победи грузинеца Автандил Чрикишвили.

Крайно класиране в категория до 81 кг на олимпийския турнир по джудо:

1. Хасан Халмурзаев (Русия)
2. Травис Стивънс (САЩ)
3. Таканори Нагае (Япония) и Серджиу Тома (ОАЕ)
- - -
5. Ивайло Иванов (България)