Международният олимпийски комитет (МОК) отне сребърните медали на руската щафета в бягането на 4 по 400 метра от олимпийските игри в Пекин, след като повторен анализ на допинг проби откри наличие на забранени стимуланти при лекоатлетката Анастасия Капачинская. Така щафетата на Ямайка получава сребърните отличия от надпреварата преди четири години, а Беларус печели третото място.

"Повторният анализ на пробата на Капачинская показа наличието на забранените стимуланти станозолол и туринабол. Международната федерация по лека атлетика вече получи известие и ще коригира гореспоменатите резултати, а след това ще наложи наказание на провинилата се състезателка", гласи съобщението на МОК.

Капачинская, която беше дисквалифицирана в индивидуалното бягане на 400 метра, не е единствената рускиня с положителна проба от повторния анализ, извършен днес. МОК откри следи от допинг още при Александър Погорелов (десетобой) и Иван Юшков (гюле), които обаче не стигнаха до медалите. Двамата са използвали същите стимуланти. 

Със сигурност руснаците ще обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана, но засега няма  яснота какви ще са сроковете за внасянето на жалбата.