Невинните руски атлети са съкрушени от решението на Арбитражния съд, което бе оповестено преди няколко дни. Както е известно, бе потвърдена забраната за допускане на състезатели на страната на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро заради мащабната държавна подкрепа за употреба на забранени вещества.

Въпреки че не са си позволили да нарушат антидопинговите правила и са спечелили по спортен път право да участват на престижния форум, около 68 лекоатлети на Русия няма да могат да защитят труда си в Бразилия.

„Няма никаква причина да се съмняват в мен, че съм употребил допинг. Но и аз няма да мога да участвам на Игрите“, каза Сергей Шубенков, който е сред засегнатите.

Звездата в овчарския скок Елена Исинбаева също е потърпевша. 34-годишната лекоатлетка обясни непосредствено след обявяване на решението на Спортно-арбитражния съд: „Имаше малка надежда. Нека всички онези псевдочисти чуждестранни спортисти да си отдъхнат с облекчение и да спечелят своите псевдозлатни медали в наше отсъствие. Винаги са се страхували от силните“.

Същевременно стана ясно, че две рускини ще участват в Бразилия. Това са Юлия Степанова и Дария Клишина, които ще играят като „неутрални“.

31-вите Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро стартират на 5 август и ще продължат до 21 август.