Въпреки забраната на всички руски атлети да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро, все пак две състезателки ще имат възможността да премерят сили в Бразилия.

Това са Юлия Степанова, която е в основата на разкритията на Световната антидопингова агенция за държавната подкрепа на руските състезатели за употреба на забранени вещества, както и Дария Клишина.

Двете ще се състезават в Русия като „неутрални“.

Юлия Степанова и нейният съпруг Витали Степанов свидетелстваха, че представителите на атлетиката в тяхната родина са действали в противовес с правилата. Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) допусна състезателката да се състезава в Бразилия под олимпийския флаг.

Степанова беше наказана за употреба на допинг за две години в началото на 2013 година. Атлетката дори ще получи награда 10 хиляди евро заради сведената информация.

Дария Клишина също получи разрешение от ИААФ за участие в Рио де Жанейро. Състезателката на скок дължина, която се готви в чужбина, получи разрешение, след като доказа, че няма връзка с руската антидопингова система.