Зад сълзите от радост на всеки олимпийски шампион се крият много неразказани истории, много тъжни мигове и много разочароващи спомени. Животът на Симон Байлс също е бил изпълнен с перипетии, за които сме гледали във филмите. Историята на 19-годишната американка, която вече има два златни медала от Олимпиадата в Рио де Жанейро в индивидуалния и отборния многобой на спортната гимнастика, може да порази всеки.

„Тя е най-добрата.“

„Най-добрата гимнастичка в историята.“

„Непобедима.“

„Зашеметяваща.“

„Спираща дъха.“

Това са само малка част от думите на нейните конкурентки, дори преди олимпийския дебют. Днес Симон Байлс е национален герой, обичана от всички в САЩ, но пътят, по който минава далеч не носи емоциите на едно щастливо дете, дръзнало да се занимава с любимия си спорт.

Родена е на 14 март 1997 година в Кълъмбъс, щата Охайо. Майката на Симон Байлс – Шанън, не е в състояние да се грижи за нея и останалите си три деца, заради наркотична и алкохолна зависимост. Симон и трите й братя и сестри постоянно са разхождани между къщата на майка си и различни приемни домове. Бащата на олимпийската шампионка изоставя семейството си и няма лични контакти с дъщеря си, въпреки че днес знае коя е тя.

За тези дни Симон Байлс си спомня, че в един от онези приемни домове е имало детски батут, на който тя и нейните братя и сестри не са били допускани да играят. Детските мечти обаче се сбъдват... Години по-късно.

Животът й продължава да бъде хаотичен, докато не навършва 6 години. През 2001 година нейните баба и дядо, Нели и Роналд Байлс, осиновяват нея и сестричката й. Това налага те да се преместят в Спринг, Тексас. Сестрата на Роналд осиновява другите две по-големи деца.

Именно бабата и дядото на Симон са онези, които дават образование и възможност за нормален живот на бъдещата олимпийска шампионка.

„Един ден Нели ни каза, че ако искаме, можем да ги наричаме не „бабо и дядо“, а „мамо и татко“, спомня си Симон. И така, Рон и Нели се превръщат в техни родители.

„Качих се по стълбите и започнах да репетирам пред огледалото: „Мамо, татко, мамо, татко“. След това слязох долу, а тя беше в кухнята. Погледнах я и казах: „Мамо?“, а тя отговори: „Да?“

В действителност Нели не е майка на Шанън (майката на Симон), а нейна мащеха.

Рон и Нели са първите, които въвеждат малката Симон в спортната гимнастика. След една година тя е забелязана в местния фитнес от треньор, който я повежда по звездния път.

Олимпийската шампионка е възпитана в християнските ценности. Тя ходи на църка в неделя и сяда на масата със своето семейство, когато не е на състезание. Симон се моли редовно и носи молитвена броеница, подарена от майка й.

Останалото са дни, изпълнени с много любов и упорити тренировки.

А родната майка на Симон Балйс? 44-годишната Шанън, не пропуска състезанията на своята дъщеря от къщата си в Охайо. След като подписва документите за осиновяването, изминават още шест години преди да може да се срещне с децата си, решение, което взима нейният баща.

„Беше много трудно да се откажа от децата си, но трябваше да го направя, защото не бях в състояние да се грижа за тях. Все още не бях чиста и той не искаше да идвам и да си отивам от живота им, докато не се поправя. Бях твърдоглава и крещях, че искам да ги видя. Тогава не го разбирах, но години по-късно осъзнах всичко“, разказва майката на Симон.

Биологичният баща на Симон Келвин Клемънс живее в Кливланд. През последните години животът на Шанън се е подобрил. Самата тя твърди, че е чиста от 2007 година. Работи като домашна помощница в частно жилище за възрастни хора, живее с две от децата си, родени в по-късните години.

Майката на Симон иска да възроди връзката си с дъщеря си, но засега телефонните разговори са по-честите им контакти, заради ангажиментите, които новата олимпийска шампионка има покрай спорта.

Ролята на втора майка за Симон Байлс играе Ейми Бурман, треньорът, който я поема от 8-годишна. Именно в нейната прегръдка се оказа олимпийската шампионка, след като видя оценката си след последния уред.

Сред шегите, които се разпространяват по адрес на олимпийската шампионка, е, че единственото нещо, което може да застане по пътя й е – печелата. Насекомото успя да я свали от почетната стълбичка на световното в Китай, след като се намести в букета на Симон.