Единствената представителка на Русия в леката атлетика, допусната за участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро - Дария Клишина - обяви, че е станала жертва на системата, след като първоначално получи разрешение, а днес бе спряна от участие на Игрите.

"Обжалвам днешното решение на Борда на IAAF, разгледал допинг въпроса, и решил да ме изхвърли от Олимпиадата в Рио и останалите форуми след това, пред Спортния Арбитражен Съд. Искам спешно изслушване през уикенда, за да има решение от най-висша инстанция възможно най-скоро, относно моето участие в Рио.

Аз съм чист атлет и съм го доказала много пъти и без съмнение. От три години съм базирана в САЩ, и съм била тествана изключително извън Анти-допинговата система, която е под въпрос. Аз съм жертва на тези, създали система за манипулиране на нашия красив спорт, виновниците, които го използват за политически цели.

Ще направя всичко по силите си, за да защитя чистия си имидж като атлет. В този момент няма как да не се чувствам предадена от система, която не се старае да пази спорта чист и да подкрепя чистите атлети, а вместо това търси победи извън терена," пише в изявлението на Клишина на официалната й фейсбук страница.