Руската звезда в леката атлетика Елена Исинбаева приветства решението на Изпълкома на МОК да не наказва всички руски олимпийци да не участват на Игрите в Рио де Жанейро.

Самата Исинбаева обаче остава аут от Олимпиадата, тъй като международната федерация по лека атлетика IAAF вече реши, че всички руски лекоатлети трябва да понесат сурова санкция.

Единствено Дария Клишина ще представлява Русия, като се състезава под неутрален статут в Рио.

Исинбаева обяви, че е доволна от обявеното решение на МОК, което прави невъзможно участието на Юлия Степанова на Игрите. Степанова бе заклеймена в Русия, след като първа обяви публично за употребата на допинг. Заради това тя получи и разрешение да се състезава в Рио също като неутрална, но решението гласи, че изтърпели някога в кариерата си наказание за допинг спортисти също нямат право да участват на Олимпиадата. Така Степанова също отпадна от списъка.

"Поне едно мъдро решение за леката атлетика," обяви Исинбаева. Тя призова Степанова до живот да бъде изхвърлена от спорта. 

Исинбаева допълни, че решението на IAAF, че всички руски атлети трябва вече да тренират в чужбина, е безумно: "Критериите, които са ни наложили, са неизпълними за повечето от нас. Къде има такова нещо?! Не ни разрешават да живеем и работим в собствената си страна. Глупости."

Исинбаева пожела успех на Клишина и завърши: "Аз не съжалявам. Явно, така е било угодно, Бог не ми е писал да се състезавам на тази Олимпиада. Дария трябва да се представи достойно. Желая успех на всички руснаци на Олимпиадата."