Световната рекордьорка на овчарски скок Елена Исинбаева от Русия получи отказ от международната лекоатлетическа федерация ИААФ да се състезава като неутрален атлет. Това съобщи за ТАСС личният треньор на двукратната олимпийска шампионка и трикратна световна шампионка Евгений Трофимов.

"Получихме отказ, както и всички останали. Единственото изключение, очевидно, е направено за Клишина, която не тренира в Русия", заяви Трофимов.

Съгласно решение на ИААФ от 17 юни, за участие в международни състезания, в това чилсо и на Олимпиадата в Рио през август, ще бъдат допуснати всички руски състезатели, които успеят да докажат, че нямат връзка с руската антидопингова система.

Така състезателката на скок дължина Клишина, която се готви в чужбина, получи разрешение отново да се състезава, макар и като неутрален спортист.

Общо 136 руски лекоатлети подадоха индивидуални молби за отмяна на санкциите им, като 68 от тях имат покрити нормативи за участие на Игрите в Рио 2016.

В същото време руският олимпийски комитет подаде колективен иск срещу наказанието в спортния арбитражен съд в Лозана, като окончателното становище по случая се очаква до 21 юли.

"Решенията на ИААФ показват тяхната слабост и безпомощност. За тях не съществува презумцията за невинност. Те не могат да докажат кой е честен и кой - не. Това показна тяхната неефективност", коментира Исинбаева.

"Лично аз бил разформировала тази организация и отново бих сменила цялото ръководство. То е неефективно и руши световната лека атлетика. И всички прекрасно разбират, че ако руските лекоатлети не бъдат допуснати на Игрите, то телевизионната аудитория на Олимпиадата ще падне наполовина, което е лошо за спонсорите", допълни тя./БТА