Боксьор от Ирландия е дал положителна допинг проба, съобщават от боксовата асоциация на страната. Състезателят, чието име не се споменава, е дисквалифициран. Той обаче може да поиска отваряне на "Б" пробата и да обжалва наказанието си.

Това е втори случай на допинг преди началото на игрите в Рио, след като преди няколко дни беше уличена и италианската състезателка по плажен волейбол Виктория Орси Тот.

В същото време, Спортният арбитражен съд (КАС) удовлетвори частично жалбата на руската състезателка по плуване Юлия Ефимова относно забраната й за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. По-рано Международната федерация по плуване (ФИНА) съобщи, че Ефимова няма право да участва в Рио, тъй като е била уличена в употреба на забранени вещества през 2014 години и е изтърпяла наказание от 16 месеца.

Окончателното решение относно допускането на Ефимова на олимпиадата ще бъде взето от Независимата тричленна комисия на МОК. По-рано КАС удовлетвори жалбите на руските състезатели по гребане Иван Подшивалов (четворка) и Анастасия Карабелщикова (осморка), след като отмени правилото на МОК за двойната отговорност на спортисти за допинг нарушение.

"Решението на МОК относно забраната за участие на олимпийските игри в Рио на спортисти, който в миналото са били наказвани за допинг, няма юридическа сила", се казва в съобщение на КАС. Заради отмяната на това правило около 10 руски спортисти може да бъдат допуснати до участие на Игрите в Рио.