Комисията за защита на журналистите предупреди репортерите в Рио за съпътстващите рискове при отразяването на Олимпиадата. От там припомниха за случаи на арестувани и възпрепятствани да вършата работата си журналисти при предишни спортни събития в Бразилия.

Въпреки мерките, които МОК предприе за осигуряване на нормални условия за работа на кореспондентите в Рио, те трябва да вземат превантивни мерки по време на работата си, предупредиха от комисията. Властите в Бразилия действат с твърда ръка, за да спрат протестите по време на Игрите и това може да ограничи достъпа на журналистите при отразяване на определени събития.

Така например по време на световното първенство в страната преди две години, представители на медии бяха арестувани и ранени, докато отразяваха протести на недоволни от политическите и икономически проблеми в страната.

Социалното недоволство е огромно заради скъпите и разточителни Олимпийски игри, а то беше изразено и от кмета на града-домакин, което разгневи и МОК. Президентът на комитета Томас Бах не остана доволен от реплика на кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паеш, който сравни финансовите проблеми на организаторите в мегаполиса с охолството и богатството на Международния олимпийски комитет.

"Бразилия не може да си позволи да плаща сметките за хайвер на другите", заяви Паеш в интервю ден по-рано, след което последва и отговорът на Бах.

"Познавам кмета и знам, че от време на време той прави подобри коментари, които счита за шеговити. Няма подобно искане. Това е смешно. Кметът знае това много добре", каза Бах. Той призна, че Бразилия се намира в най-тежката си икономическа ситуация от 30-те години на миналия век, а страната също така е разтърсвана и от сериозна политическа криза с процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф.

Бах, обаче, беше категоричен, че домакинството на Олимпиадата с бюджет от 12 милиарда долара показва, че "финансовият модел на Олимпийските игри премина успешно стрес теста, който се надяваме да не се повтаря занапред.

"В момента тече може би най-сериозната криза в историята на Бразилия, но въпреки това страната, градът и организационният комитет успяха да трансформират Рио де Жанейро и Олимпиадата ще се състои", каза още шефът на МОК часове преди откриването на Игрите.